Les multinacionals estrangeres es mengen Barcelona pam a pam per esprémer fins a l'última gota de suc d'aquesta font inesgotable de diners per a uns quants que sembla el turisme massiu. El panorama és desolador per les conseqüències que això té en matèria d'accés a l'habitatge, la saturació de certes zones de l'espai públic o inclús en la convivència amb els residents o la pèrdua d'identitat de la ciutat, si bé de tant en tant aquesta 'portaventurització' de la capital catalana deixa alguns detalls esperpèntics amb els quals poder riure per intentar empassar-s'ho millor. Un exemple és el marxandatge que ofereix la nova botiga del Hard Rock Cafè que han obert a Sagrada Família.
Un conegut usuari de les xarxes, 'El Boig de Can Fanga', ja ha visitat la botiga i ha recollit en un fil a 'X' algunes de les troballes més interessants que ha trobat: samarretes amb la bandera espanyola ben gran al bell mig, tasses de disseny ben barroc i dubtós criteri estètic amb fotos de tots els monuments més reconeguts de la ciutat amuntegats, un imant amb una guitarra espanyola de la qual surt la bandera i amb un ventall de sevillanes o una samarreta amb lletres amb la bandera espanyola que diu 'Sagrada Família' i aquest monument no apareix, sinó que hi ha dibuixat el Palau Nacional de Montjuïc, la Torre de Glòries o la Catedral.
Les xarxes, és clar, s'han emplenat de missatges de broma i també molt crítics: "Quina cosa més horrorosa. És el preàmbul de què ens faran a terres tarragonines. No hi ha cap regulació ni protecció de la cultura. Qui compra aquesta porqueria?", "Dels mateixos dissenyadors que els souvenirs que es venen a les botigues de les Rambles. Productes horteres!", "Només li faltava això al barri de la Sagrada Família", "Una horterada a joc amb la ciutat", "Monument al mal gust". També s'ha pronunciat l'escriptor Jordi Cabré, que ho veu "una vergonya per al barri" i insta a què l'Ajuntament intervingui com amb els comerços cannàbics i les botigues de carcasses.
Creixent animadversió cap al turisme massiu
Tot plegat cal contextualitzar-lo en un marc de creixent animadversió envers el turisme massiu i a voltes poc respectuós amb la ciutat. Dissabte passat, la capital catalana va albergar una gran manifestació, amb més de tres mil persones —segons la Guàrdia Urbana— clamant contra la dependència econòmica de la ciutat del turisme i per un canvi de model, posant l'accent també sobre els problemes que es generen, com l'encariment de l'habitatge, la saturació del transport públic o els problemes de cohabitació. Alguns manifestants van increpar a turistes que hi havia en terrasses i, fins i tot, se'ls va tirar aigua amb pistoles de joguina, una imatge que ha suscitat debat a les xarxes i als mitjans i que, fins i tot, ha arribat a la premsa britànica.