La celebració, des de dilluns fins dijous, de la reunió anual dels directors de l’Instituto Cervantes a l’Ajuntament de Barcelona, ha estat l’oportunitat perfecte perquè l’alcalde, Jaume Collboni, escenifiqui una política de normalització institucional amb la monarquia que els anteriors governs municipals van evitar. Set anys després de l’última visita de membres de la Casa Reial, quan els reis Felip VI i Letícia van anar al Saló de Cent per signar en el llibre de condol per les víctimes dels atemptats del 17-A i van ser rebuts per l’alcaldessa Ada Colau, la reina ha tornat a visitar la Casa Gran aquest dimarts.
La visita tenia com a objectiu que Letícia presidís una sessió de treball dels directors de l’Instituto Cervantes sobre plurilingüisme, però més enllà d’això, ha servit perquè l’alcalde pugui omplir un altre full de la seva agenda monàrquica, en la que s’inclou la fotografia amb el monarca que va situar al seu despatx tan bon punt va accedir a l’alcaldia i l’audiència del setembre passat al Palauet Albéniz, la primera en que un rei d’Espanya rebia l’alcalde de Barcelona en disset anys. Encara més, dins d’aquesta agenda de normalització monàrquica, Collboni s’ha fet acompanyar per Salvador Illa, malgrat que actualment no té cap càrrec institucional. De fet, en la presentació de la sessió de treball, Luis García Montero, director de l’Instituto Cervantes, l’ha presentat simplement pel nom i el cognom.
Boicot de l’oposició i expectació mínima a la plaça de Sant Jaume
L’acte ha estat tan ple de normalitat que a la plaça de Sant Jaume l’expectació ha estat mínima. Una cinquantena de persones, la majoria curiosos, turistes i passavolants, s’han aturat una estona davant l’Ajuntament per veure com la reina Letícia baixava del cotxe i els saludava, sense més ni més, mentre que pel que fa als membres del plenari municipal, els representants de TriasXBCN, ERC i BComú, que sumen majoria absoluta, ja havien anunciat que no participarien de cap manera en cap acte amb Letícia. Ara tampoc hi ha hagut cap mostra de rebuig a la visita reial més enllà dels crits -per altra banda, habituals i ja quotidians- d’un home que cada dia crida a favor de la independència i en contra de la repressió.
De fet, les mesures de seguretat, amb l’ampliació del perímetre de tanques davant l’ajuntament fins a mitja plaça no ha implicat la restricció del pas de vianants ni de vehicles, senyal que la visita no ha generat ni fred ni calor entre els barcelonins. Al pati interior, això sí, la vuitantena de directors de l’Instituto Cervantes d’arreu del món estaven formats per la foto de família mitja hora abans de l’arribada prevista de la monarca. Pel que fa al republicanisme i l’independentisme català, l’únic consol ha estat el de considerar que Barcelona ha fet el paper d’“albergue de los estranjeros” que li va atribuir Cervantes.