Aquest 2022 i amb l’objectiu de recuperar una certa normalitat a condició que les circumstàncies sanitàries ho permetin, els museus municipals de Barcelona es preparen per engegar un ampli ventall d’exposicions i activitats, de la qual ja es poden avançar algunes, de temàtiques riques i variades que van des dels Reptes de l’habitatge a la Barcelona del segle XX, al MUHBA, fins a les fotografies de gran format de Primo Levi a El Born CCM, passant per les Altres Mirades d’Altres Dones al Museu Etnològic i de Cultures del Món.
A més, de cara a aquest nou any, els museus mantindran els programes d’activitats adreçats a tota mena de públic, des dels infants de les escoles fins a la gent gran de les residències. I, sempre que les condicions sanitàries ho permetin, es recuperaran les activitats ja consolidades i que impliquen tota la ciutat, com la Nit dels Museus, In Museu o Barcelona Dibuixa.
Segons que ha comunicat la direcció d’Història, Memòria i Patrimoni de l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, la intenció pel 2022 és la d’impulsar iniciatives que impliquin la participació de força museus de la ciutat, com la Nit dels Museus, possiblement l’activitat conjunta dels museus de la ciutat de major consolidació i projecció ciutadana i que el 2022 celebrarà la seva catorzena edició, i de nou aplegarà les activitats programades pels museus de la ciutat, amb accés gratuït fins a la una de la matinada un vespre del mes de maig.
Per la seva Banda, In Museu, el primer dissabte del mes de febrer, oferirà al públic la possibilitat d’accedir a espais habitualment restringits, com ara les reserves de col·leccions o els tallers de restauració, de la mà de guies experts i de conservadors, restauradors, documentalistes i altres professionals dels museus.
Barcelona Dibuixa és un altre dels esdeveniments que suma la complicitat de bona part dels museus de la ciutat, en una jornada farcida de tallers i activitats al voltant del dibuix per a totes les edats, dinamitzats per reconeguts professionals. La nova edició de Barcelona Dibuixa tindrà lloc a finals d'octubre a diversos museus.
Aquest és l’avançament de la nova temporada d’exposicions als museus municipals:
Fotografia i modernitat en la Barcelona del segle XIX (títol provisional)
Del 16 de juny al 23 d’octubre de 2022. Sota el comissariat de la doctora en Història de l’Art Núria F. Rius, l’exposició Fotografia i modernitat en la Barcelona del segle XIX parteix del concepte de la fotografia com a registre i símptoma de la modernitat urbana. Explora com, a partir de 1860, els fotògrafs enregistren la monumentalitat i la innovació de la ciutat.
Jordi Pol. L’instant decisiu
Del 23 de novembre de 2022 al 21 de maig de 2023. Jordi Pol és un fotògraf format al Centre Internacional de Fotografia Barcelona. Les seves fotografies mostren la Barcelona dels anys 70 i 80 amb un estil que ens remet a la fotografia de “l’instant decisiu”. L’exposició estarà comissariada pel mateix Jordi Pol i per Jordi Calafell.
FAVB: 50 anys, 50 documents
Els mesos de juliol-setembre 2022 (dates provisionals). L’exposició és una mostra representativa del fons documental de la Federació d’associacions veïnals de Barcelona, creada el 4 de juliol de 1972 i que el 2022 complirà 50 anys. El fons ha estat cedit a l’Arxiu Històric de la Ciutat durant l’any 2021. L’exposició es farà en col·laboració amb la FAVB i el MUHBA, i anirà acompanyada d’una sèrie d’activitats commemoratives, al voltant de la història del moviment veïnal a la ciutat.
L’art del cartell a Barcelona. Col·lecció de cartells municipals de l’Arxiu Històric de la Ciutat
Del mes de setembre 2022 a març 2023 (dates provisionals). L’exposició presenta una mostra significativa de la col·lecció de cartells d’àmbit ciutadà que s’han conservat dins la col·lecció de gràfics de l’Arxiu Històric de la ciutat, des del Modernisme a començaments del segle XX fins als Jocs olímpics de l’any 1992. Exposició comissariada per Santi Barjau, tècnic de l’Arxiu i especialista en arts gràfiques i cartells. Es presentarà una petita mostra dels cartells originals més significatius des del punt de vista artístic i històric al vestíbul de l’arxiu, agrupats per temes: festes, llibres, art, esport, turisme, música i teatre i acompanyats d’una selecció més àmplia presentada en suport digital, així com publicacions i fotografies relacionades amb els cartells.
[banner-AMP_0]
Primo Levi
Del 29 d’abril al 26 de juny. En el 35è aniversari de la mort de Primo Levi, una col·lecció de retrats personals i de fragments de la seva producció literària conformaran un bosc d'imatges i textos de gran format que ompliran la nau central d’El Born CCM amb l’objectiu d’atraure el visitant i portar-lo a reflexionar sobre la necessitat de l’ésser humà de testimoniar. La instal·lació vol donar a conèixer el personatge en el seu vessant de testimoni, escriptor de ficció i químic, incidint especialment en la seva vigència internacional.
Art i memòria (títol provisional)
De l’1 d’octubre de 2022 al 31 de gener de 2023. L’exposició reunirà obres d’artistes peninsulars que treballen a partir de la noció de "restes" per confrontar la memòria de la repressió franquista, i fer aflorar el que ha quedat amagat en la foscor de la violència dictatorial. Comissariada per l’artista visual Nora Ancarola en col·laboració amb Amanda Cuesta. L’obra de l’artista Nora Ancarola se centra en la capacitat dels llenguatges artístics per aportar noves lectures als relats històrics i la realitat social. El seu treball ha estat mereixedor de diversos premis.
L’hort medieval del Monestir de Pedralbes
Inauguració el 3 de maig 2022 (data provisional). La recuperació de l’hort medieval forma part d’un projecte global del Monestir de Pedralbes entorn de l’alimentació i la salut a l’edat mitjana i en èpoques posteriors, encetat fa uns anys amb la recreació del jardí medicinal medieval del claustre. Ambdós projectes permetran abordar de manera holística el tema de l’alimentació, la salut i la vida quotidiana protagonitzada per dones a l’edat mitjana. Comissariat per M. Antònia Martí Escayol (UAB) i Joan Solé (Roada).
[banner-AMP_1]
Hi havia una vegada, la ciència per als amants dels contes
Del mes de juliol del 2022 al maig del 2023. Hi havia una vegada, la ciència per als amants dels contes, és una exposició que explora fenòmens de la Física, Química, Matemàtiques, Geologia i Biologia, així com ciències socials i altres camps d'expertesa. Pinotxo, la Caputxeta vermella, la Ventafocs, el Gran llop dolent o els Quaranta lladres entre d’altres, surten directament dels llibres per explicar-nos-ho tot sobre la ciència a través dels contes. Amb més de 30 elements interactius, es tracta d'una exposició destinada a infants, persones adultes i a tothom que ha llegit, contat o somiat contes de fades. Està produïda per Ciència Viva – Agència Nacional para la Cultura Científica i Tecnològica (Lisboa).
La Barcelona dels polígons. Immigració, urgència social i habitatge (títol provisional)
Des del mes de juny del 2022 al mes de juny del 2023. Aquesta exposició al MUHBA Oliva Artés mostrarà la lluita per l’habitatge en la Barcelona del segle XX des d’una perspectiva històrica, on els polígons d'habitatge són la resposta a la manca d'allotjament davant l'arribada massiva d'immigrants i esdevenen el mecanisme clau en la construcció de la ciutadania. Ja a la tardor a MUHBA Oliva Artés s’obrirà l’exposició Prevenir Barcelona amb col·laboració dels Bombers de Barcelona. D’altres exposicions previstes encara per determinar són Representacions urbanes, el Corpus i la ciutat gremial (títol provisional), a MUHBA Plaça del Rei (capella de santa Àgata), el mes de maig i la reforma museogràfica Espai Muhba Turó de la Rovira. Barcelona al límit: guerra i postguerra, a MUHBA Turó de la Rovira, en data encara per concretar.
[banner-AMP_2]
Transgressions. Col·lecció de Ceràmica contemporània del Museu del Disseny
Primavera 2022. El Museu del Disseny de Barcelona custodia una important col·lecció de ceràmica contemporània d’autor que en l’actualitat compta amb més d’un miler d’objectes i 230 autories diferents, entre les quals Llorens Artigas, Picasso o Miró. En els darrers anys s’ha treballat per mantenir aquesta col·lecció al dia, seguint atentament els nous camins de la ceràmica i incrementant-la, per tal que sigui una mostra viva i representativa de la creació actual. El museu en presenta les noves adquisicions en una exposició comissariada per Isabel Fernández, conservadora de Ceràmica del museu, que mostra les darreres transgressions, tant matèriques i tècniques com conceptuals, i alhora, les aplicacions de la ceràmica en el món del disseny i l’arquitectura.
El millor disseny de l’any
Primavera 2022. Exposició anual organitzada pel FAD, amb la col·laboració del Museu del Disseny, que recull les obres finalistes i guanyadores dels premis de les diferents disciplines de disseny, l’arquitectura i les arts que organitzen les associacions del FAD: els Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme (ARQUIN-FAD), els Premis ADG Laus de Disseny Gràfic i Comunicació Visual (ADG-FAD), els Premis ADI de disseny industrial i cultura del disseny (ADI-FAD), els Premis FAD d’Art (A-FAD) i els Premis Habitàcola per a estudiants d’arquitectura i disseny (ARQUIN-FAD).
Enric Majoral, joier
Tardor 2022. La tardor és, des de fa uns anys, sinònim de joieria al Museu del Disseny. Aquest 2022 l’equipament acollirà una exposició dedicada al joier Enric Majoral. La mostra, organitzada pel Museu del Disseny, compta amb la col·laboració de l’A-FAD i n’és comissària Maia Creus. L’estreta relació del joier amb Formentera ha marcat les seves creacions, que ell mateix defineix com “essència de Formentera”. Majoral s’ha endinsat en el món dels oficis tradicionals, inspirant-se en les formes arcaiques i fent servir els materials de la joieria per excel·lència, l’or i la plata, plens de simbolisme i múltiples significats. Membre del FAD, va ser president d’Orfebres FAD del 1992 al 1997. L’any 2007 va rebre el Premi Nacional d’Artesania del Ministeri d’Indústria.
Toquem fusta! Disseny, fusta i sostenibilitat
Tardor 2022. Exposició centrada en la fusta com a material clau al servei de l’evolució cultural humana, presenta una àmplia visió històrica portada a l’actualitat. La mostra dedica un gran àmbit a les aplicacions actuals de la fusta (disseny aplicat a la construcció, automòbils, aeronàutica, tèxtils, acústica, salut, energia...), en pro de la sostenibilitat del planeta i com a fonament de la bioeconomia circular. Està comissariada per Martí Boada, doctor en ciències ambientals, plantejada des de l’òptica del disseny, i fixa l’atenció en els objectes de fusta que al llarg del temps han significat un punt d’inflexió en la vida humana fins a arribar al segle XXI. L’exposició forma part del programa de la conferència anual de l’European Forest Institute, que ha designat Barcelona Capital Europea del Bosc 2022.
Dones. Mirades. Fotografies (títol provisional)
Des de juliol fins al desembre de 2022. L’exposició, comissariada per Mercis Rossetti, prenc com a punt de partida una amplia selecció de fotografies que retraten dones d’arreu del món, preses al llarg de les campanyes, expedicions i viatges realitzats per August Panyella, Zeferina Amils, Albert Folch, Margarita Corachán, Eudald Serra i Edmonde Iba. Pendulant entre el caràcter visual i antropològic d’aquest material, la mostra, a mig camí entre la intervenció artística i l’anàlisi i reflexió teòrica i discursiva, presentarà les fotografies en dos contextos diferents, tot emfatitzant la doble naturalesa visual i antropològica d’aquestes.
Mostres de vitrina a l’Espai annex a la recepció de la seu del carrer Montcada
Al llarg del 2022 també es portaran a terme un conjunt d’exposicions de petit format, i accés gratuït, a l’espai annex de la recepció de la seu del carrer Montcada, dirigides a tractar peces i temes que o bé no es recullen a les exposicions permanents i temporals, o bé que els són complementàries. Del març al juny tindrà lloc una exposició experimental en el marc del projecte europeu Taking Care del qual el museu és membre. Fruit de la residència d’artista de Narelle Jubelin al museu l’any 2020, la mostra estarà comissariada per la pròpia Jubelin i l’artista tiwi Pedro Wonaeamirri, i prendrà com a punt de partida el resultat artístic d’aquesta residència, en un diàleg creatiu i discursiu contemporani entrecreuat sobre les col·leccions de les illes Tiwi que es conserven al museu. Comissariada per Jordi Serrallonga, el viatge il·lustrat ocuparà l’espai de les mostres de vitrina entre el juny i l’octubre. Un recorregut sobre els quaderns de camp (del llapis i el pinzell, al món digital), que reivindica la pintura i el dibuix científic, que evoca viatgeres i viatgers, científiques i científics —també persones anònimes que van viure l’època de la il·lustració, o en són hereves o hereus d’aquesta—; i que gira entorn de conceptes com els viatges, el coneixement del món, la recerca científica o la reflexió de les noves idees.
L’època blava a la col·lecció [estudi científic]
Del 5 d’abril al 25 de setembre del 2022. El Museu Picasso presenta una exposició sobre els estudis tècnics de les obres de la col·lecció del Museu de l’època blava de l’artista. La mostra, comissariada per Reyes Jiménez, responsable del servei de Conservació Preventiva i Restauració, examina diversos aspectes de les obres, des del procés creatiu, els materials constitutius i la distribució de les capes de color a la contextualització i la interrelació entre obres del mateix període o de períodes anteriors, en cas de les teles reutilitzades, passant per les estratègies de conservació. El material expositiu és predominantment visual, amb un vessant molt divulgatiu, facilitat per la incorporació a les sales de suports tecnològics i de tècniques digitals que faciliten la difusió de la documentació. L’exposició compta amb la col·laboració de la National Gallery de Washington i de l’Istituto Nero Carrara Florencia (en el marc del projecte PROMESA).
Tot escoltant Gerhard
De l’11 al 27 de març (data d’inauguració provisional). Al Foyer de la Sala 1 de l'Auditori es podrà visitar la mostra Tot escoltant Gerhard. Es tracta d'una col·laboració amb el Departament de Cultura de la Generalitat, en ocasió de la interpretació de la cantata ‘La Pesta’, de Robert Gerhard, i com acció de tancament de l'any Robert Gerhard.