La façana històrica del Palau de la Música Catalana, obra cimera del modernisme barceloní edificat per Lluís Domènech i Montaner entre 1905 i 1908, ha entrat en una fase de rehabilitació per la qual aquesta setmana han començat a instal·lar-se una bastida al carrer d’Amadeu Vives, on hi ha tota la façana lateral, que servirà per facilitar les tasques de revisió i neteja de la totalitat d’elements de les façanes de l’edifici històric del Palau de la Música Catalana així com dels elements de planta coberta. Segons ha informat el mateix Palau de la Música, aquestes tasques de rehabilitació començaran pel carrer Amadeu Vives -on hi ha una altra joia modernista poc coneguda- i a continuació es restaurarà la façana de Sant Pere Més Alt.

A causa d’aquests treballs, properament la façana principal, on hi ha el conjunt monumental ‘La cançó popular catalana’, de l’escultor Miquel Blay, encapçalat per la figura de Sant Jordi quedarà coberta properament amb grans bastides. Això sí, tota aquesta actuació no afectarà l’activitat habitual de concerts i visites guiades del Palau de la Música Catalana. L’objectiu d’aquesta acció és restaurar i consolidar tots aquells elements que ho necessitin, respectant sempre les indicacions prèvies rebudes per part de la Direcció General del Patrimoni de la Generalitat de Catalunya i de la Direcció de Patrimoni de l’Ajuntament de Barcelona. Es preveu que la restauració duri entre cinc i sis mesos. 

Cal recordar que, prèviament a aquesta intervenció, durant l’any 2019, es va dur a terme la reparació de patologies de caràcter urgent de les façanes. A més, aquestes tasques de restauració s’emmarquen dins del programa de manteniment i conservació continu del patrimoni del mateix Palau de la Música Catalana, i compten amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Les obres s’han adjudicat a l’empresa Serom per un import de 376.407,31 euros + IVA, que serà finançat en un 59% per la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana, i en un 41% amb l’ajut concedit pel Departament de Cultura.

Seu de l’Orfeó Català

El Palau de la Música Catalana va ser construït com a seu de l'Orfeó Català i finançat amb fons procedents de subscripció popular. L’edifici, situat al barri de Sant Pere és l’única sala de concerts declarada Patrimoni Mundial per la UNESCO (4 de desembre de 1997), i constitueix actualment un punt de trobada ineludible de la vida cultural i social de Catalunya. L'edifici s'articula al voltant d'una estructura central metàl·lica recoberta de vidre que, en rebre la llum natural, converteix l'edifici més significatiu de l'obra de Domènech i Montaner en una caixa de música màgica on es combinen totes les arts aplicades: escultura, mosaic, vitrall i forja.