La Casa Batlló, una de les obres icòniques de l’arquitecte Antoni Gaudí a Barcelona, situada al passeig de Gràcia, està immersa en una restauració històrica, la de la façana posterior, que dona a l’interior d’illa, un espai admirable pels visitants de l’obra gaudiniana però, de franc, per a tots els veïns amb finestres a aquest interior d’illa, així com als clients de negocis propers. Tot i que la façana posterior no té l’espectacularitat de la principal, està molt allunyada de ser un simple tràmit, sinó que forma part integral de la majestuositat de l’edifici amb l’afegit que era un espai concebut per a l’ús i gaudi de la família Batlló.

Actualment, una gran tela amb la imatge d’aquesta segona façana oculta l’espai de treball, per poder afavorir la primera restauració integral d’aquesta part de l’immoble des de la construcció, l’any 1906. Es tracta d’una intervenció que compta amb una inversió de 3,5 milions d'euros i que s’allargarà fins a la tardor del 2024, i que se suma a altres obres de restauració valorades en un global de més de 6,5 milions d'euros per a restaurar diferents espais com el vestíbul principal, el celobert, la tercera planta i diferents passadissos de la planta noble, entre d’altres.


La restauració, fruit d'anys de recerca i planificació, ha permès fer un seguit de descobertes, com els colors originals amagats pel temps sota múltiples capes de pintura, fins al punt que es pot afirmar que la forja no és de color negre, les finestres no són blanques i l'estuc no és groguenc, que eren els principals colors que es veien fins a la data. Xavier Villanueva, arquitecte responsable de l'obra, ha apuntat que, respecte als colors originals, “els balcons són blanc plom i les finestres verdes, igual que els balcons i les finestres de la façana principal”, i per això destaca “l’harmonia” de les dues façanes. Pel que fa a l'estuc de les parets de la façana i el mur del pati és gris fosc, un color que es relaciona amb altres troballes recents de l'interior de l'edifici.

La façana posterior està tapada per una lona mentre duren els treballs de restauració / Foto: Casa Batlló

Un altre dels elements que més ha sorprès els arquitectes és l'innovador sistema de bigues que sosté els balcons. Concebut amb una estructura modular caragolada, es restaurarà retornant-la al seu estat mecanitzat original, sense cap mena de soldadura. A més, la seva base està formada per perfils helicoidals, una forma inusual que optimitza la seva funció de tensors. O com assegura Villanueva, “Gaudí no deixa de sorprendre'ns”.

La restauració, a l’abast del públic

Mentre duren les obres de restauració, la Casa Batlló ha impulsat diferents iniciatives per a submergir els seus visitants en aquesta restauració i donar-la a conèixer internacionalment, basant-se en el concepte de jardí. Així, durant el recorregut, el públic pot accedir en la cinquena planta a una exposició temporal sobre l'època i les labors artesanals que es duen a terme. Un espai inspirat en la natura, els continguts del qual s'actualitzen a mesura que avança la restauració. A més, al terrat s'ha obert l’sky garden, un passeig pel cim de la façana per a veure a curta distància els processos de restauració en curs i el seu resultat. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!