La Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FABV) ha volgut sortir al pas en l’actual situació que viu Barcelona, en un context en que tan aviat “et diuen que som a un pas de l’apocalipsi, com que el diari The Telegraph digui que Barcelona és la millor ciutat per viure”. Per això, la Comissió d’Urbanisme d’aquesta entitat ha dit la seva en una conjuntura en que s’ha instaurat que “l’urbanisme ha de dependre dels interessos econòmics entès com els interessos de les elits econòmiques de la ciutat i anar-hi en contra sembla ser anar en contra de la recuperació econòmica i la societat barcelonina”.
“No comprem aquesta visió de la ciutat, perquè Barcelona pertany a tots els ciutadans”, s’ha exclamat Camilo Ramos, responsable de la Comissio d’Urbanisme de la FAVB, en una atenció als mitjans de comunicació en companyia de l’arquitecta i membre de la mateixa comissió, Lisa Marrani, per presentar els eixos de la seva visió urbanística, allunyada dels interessos d’unes elits que Ramos ha designat amb noms i cognoms: “Gremi de la Restauració, Foment del Treball, associacions com Barcelona Global, el RACC o Barcelona Oberta, part dels quals, per cert, aquest dijous mateix han reclamat a Colau que no alteri els horaris de tancament de les terrasses i, en tot cas, els allargui.
Ramos ha lamentat que s’hagi instaurat a Barcelona una “visió depredadora de la ciutat”, en especial pel que fa al “sostre residencial edificable”. De fet, el principal eix d’actuació urbanística que defensa la FAVB passa per replantejar el model de ciutat amb una visió més enfocada als barris, raó per la qual ha verbalitzat una triple petició, a l’ajuntament, al Govern i a l’Estat. A l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, la FAVB li demana “canviar les prioritats urbanístiques perquè estiguin més lligades a les realitats socials”, cosa que passaria per la descentralització i més inversions als barris amb rendes més baixes. De fet, com ha indicat Lisa Marrani, el Pla de Barris, que podria articular aquestes peticions, té un doble efecte, “un de positiu, perquè hi ha més recursos, i un de negatiu, perquè sembla que així ja es compleix amb aquests barris”.
Missatges al Govern i l’Estat
Al Govern de la Generalitat, la FAVB li demana que compleixi les seves funcions en política d’habitatge, perquè les seves inversions a Barcelona “són mínimes”. Com a exemple, el projecte de rehabilitació del barri del Besòs i el Maresme, on “Barcelona assumirà un compromís pressupostari infinitament major que la pròpia Generalitat”. Finalment, a l’Estat li ha demanat una solució als plans de construcció d’habitatges per part del Consorci de la Zona Franca per construir a la Marina del Prat Vermell i a les antigues casernes de Sant Andreu -on encara és viu el conflicte amb els legionaris ocupes- “perquè els habitatges passin de ser privats a públics”, ja que segons Ramos, “és amoral que una empresa de caràcter públic es plantegi habitatge privat a la ciutat de Barcelona”.