L’antiga església de Sant Rafael, més coneguda com la Capella del Mental, és un temple situat en l’enorme complex de l’Institut mental de la Santa Creu, un edifici de caràcter neoclàssic i grans dimensions construït l’any 1888 per Josep Oriol Bernadet, del que ara només es conserva una petita part, entre les quals hi ha la seu del districte de Nou Barris de Barcelona. Pel que fa a l’església, des de fa uns anys que està en procés de restauració després d’estar semisoterrada per talussos i abandonada. La intenció és recuperar-la per al culte i ara una iniciativa permetrà recaptar fons per donar-li una empenta, potser definitiva.

La iniciativa, a més, és també una mostra de fe, ja que es tracta d’un pelegrinatge a peu de Barcelona a Lisboa protagonitzat per un centenar de joves del districte, pertanyents a les parròquies de Sant Mateu i Sant Rafael, que caminaran durant 40 dies en un trajecte de 1.276 quilòmetres amb la intenció d’arribar-hi per a la celebració de la Jornada Mundial de la Joventut, que enguany se celebra a la capital portuguesa de l’1 al 6 d’agost i que comptarà amb la presència del papa Francesc. Segons ha informat l’arquebisbat de Barcelona, la pelegrinació té una motivació solidària, la de restaurar l’antiga capella de l’Institut Mental i la construcció d’un nou centre parroquial.

Per això, aquest diumenge i com a preludi de l’inici de la marxa, el cardenal Joan Josep Omella ha presidit la missa d’enviament per als prop de cent pelegrins. El mateix cardenal ha estat l’encarregat de posar i beneir la primera pedra donant inici a les obres, i la intenció és que cada pas d’aquest camí simbolitzi un pas més cap a aquesta restauració. És per això que es busquen patrocinadors que donin un euro per cada quilòmetre de ruta que servirà per a finançar el projecte de restauració.

Col·locació de la primera pedra de la restauració de l'interior de l'església de Sant Rafael o Capella del Mental / Foto: Arquebisbat de Barcelona

Segons l’arquebisbat, la pelegrinació a Lisboa és una part integral d’aquesta experiència, ja que representa un viatge tant interior com exterior cap a la trobada amb la fe cristiana. Durant 1.276 km i 40 dies de camí, els joves se submergiran en l’oració, la formació, la renúncia i la vida comunitària, enfortint la seva fe i preparant-se per a una trobada transformadora amb el papa Francesc. A més, aquesta pelegrinació representa una oportunitat única per als joves del barri, així com per al projecte de les parròquies de Sant Mateu i Sant Rafael de la Guineueta, que volen recuperar el patrimoni històric, cultural i de fe del barri i que el seu temple es converteixi en un lloc de trobada de totes les entitats de la zona.

Acord entre l’Ajuntament i l'Arquebisbat

Tot i que aquesta església és de titularitat municipal, ja que formava part de tot el complex de l’Institut Mental es va arribar a un acord de permuta amb l’Arquebisbat de Barcelona que permetrà a l’Ajuntament recuperar un solar al carrer de Palamós, al barri de la Trinitat Nova, amb possibilitat d’ampliar aquest espai per a serveis de proximitat en un futur. Per la seva banda, l’Arquebisbat condicionarà i decorarà l’espai interior de l’edifici per poder practicar-hi de nou el culte religiós, tal com es feia fa 30 anys.

L'església de Sant Rafael, en plena restauració de l'exterior / Foto: Google Street View

L’església se situava a la part posterior del complex del Mental, en el mateix eix que el seu accés principal, del qual la separava el claustre central de l’edifici i un claustre secundari de geometria semicircular, del qual només en queden unes poques traces, ja que va desaparèixer per obrir el carrer de Marie Curie. L’església era el centre religiós de les persones ingressades al sanatori i del personal que hi treballava. Era un lloc de pregària i d’oració, on els diumenges i festius s’hi feien les misses a les quals també assistien els veïns i veïnes del barri fins que el 1986 va quedar fora d’ús.