Dins del programa de la Festa Major de Barcelona, que enguany arriba al 150è aniversari, al costat de la cultura popular hi té un paper molt destacat el Mercè Arts de Carrer (MAC), un festival amb entitat pròpia i de referència en el seu gènere que vol apropar a la ciutadania una selecció d’espectacles de totes les disciplines de les arts escèniques de carrer.
Durant els tres dies de la Mercè, del 24 al 26 de setembre, el MAC proposa espectacles de dansa, teatre, circ i art urbà a diferents espais de la ciutat. Enguany, el festival s’estendrà a 5 districtes i a 9 espais, que acolliran les propostes d’arts de carrer de fins a 115 companyies. En total s’oferiran més de 400 funcions en una programació que inclou espectacles, activitats i tallers per a tots els públics.
Atenció especial a l’Havana
La programació dedica una atenció especial a l’Havana, ciutat convidada en aquesta edició, ja que no va poder ser-ho el 2020. El ritme i el color de l’art cubà envairan el Parc de la Ciutadella amb els muntatges de caire més tradicional, mentre que el Parc de l’Estació del Nord acollirà les propostes de l’Havana més actual i contemporània.
En el marc del MAC Festival es podran veure espectacles de diversos gèneres, com el circ, el teatre, la dansa o l’art urbà, així com propostes per als més menuts i el públic familiar. Tots ells formen una mostra del talent de les companyies d’arts de carrer tant locals com internacionals.
Alimentació Sostenible
A més, enguany Barcelona és la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021. Per això, també s’inclouen propostes de teatre especialment destinades al públic familiar que parlen de la importància de tenir una vida saludable i de connectar amb la natura i la terra.
El MAC continua amb la línia descentralitzadora que l’ha caracteritzat en les últimes edicions per fer arribar el festival a diferents barris de la ciutat i facilitar l’accessibilitat dels barcelonins i barcelonines, tal com està contemplat al Pla de Barris. Per això, aquest any el Mercè Arts de Carrer incorpora dos nous espais al districte de Nou Barris. El primer és l’espai singular de la Casa de l’Aigua, que acollirà una varietat de propostes per fer arribar a aquest barri una mostra representativa de la festa, mentre que el segon és el Turó de la Peira, on l’humor i l’art de Pallassos Sense Fronteres seran els protagonistes.
Reserva prèvia per trams horaris
De la mateixa manera que es va fer en l’edició anterior, el MAC mantindrà el control d’aforaments i la reserva prèvia d’entrades per assistir a les activitats i espectacles. Tots els espais que formen part del festival tenen un aforament limitat i el públic s’haurà d’inscriure prèviament per poder-hi assistir. La novetat d’aquest any és que l’accés a les activitats s’organitzarà per trams horaris i espais i no per espectacles. D’aquesta manera els ciutadans i ciutadanes podran gaudir de diferents espectacles i activitats en un mateix espai fent només una reserva, recuperant l’essència de les arts de carrer. La reserva d’entrades es podrà fer a partir del 16 de setembre a la web de la Mercè, amb un màxim de tres entrades per reserva.
D’altra banda, es controlaran els fluxos i recorreguts del públic a tots els espais festius habilitant diferents accessos a cada parc i organitzant l’entrada i sortida per tal d’evitar aglomeracions i cues als exteriors.
A més, durant els dies de la Mercè, i en el marc del Mercè Arts de Carrer, l’espai Utopia 126 oferirà una programació especial dedicada a l’escena artística cubana. El programa inclou una exposició d’artistes visuals i un cicle de pel·lícules de realitzadors de l’illa.
Aquests són els 9 espais repartits en 5 districtes de la ciutat on tindrà lloc el MAC:
Un dels grans espais referents del MAC, el Parc de la Ciutadella, aposta aquest any per donar un gir a la seva programació i acollirà espectacles relacionats amb el ball tradicional i la tradició des d’una mirada contemporània. També serà la seu, per primer cop, de propostes d’entitats com ara els esbarts, els bastoners o les sardanes.
D’altra banda, s’hi podran veure peces de la diàspora cubana barcelonina a El Rincón de la Habana. Allà el públic podrà gaudir del treball d’artistes com Marieta Sánchez, amb els seus contes popular cubans en horari de matí i Jorgito la Salsa (Catalunya) amb el seu show nocturn.
La Ciutadella també inclourà propostes d’espectacles contemporanis inspirats en tot tipus de cultura tradicional. És el cas de la proposta de dansa i música de tradició africana del grup senegalès Àfrica Camut Band (Catalunya – Senegal), o la d’A vore que, de la mà de Ramon Balagué, Sònia Gómez i Astrio (Catalunya), ens transportarà a la cultura popular de les Terres de l’Ebre.
El claqué tindrà també un espai reservat al Parc de la Ciutadella, amb les actuacions de La Banda, Street Groove, Àfrica Camut Band i Guillem Alonso. Un tastet de companyies que barregen el claqué amb una visió contemporània de l’espectacle.
Els més petits podran gaudir d’espectacles de dansa com Tap Tap de Guillem Alonso (Catalunya) o d’altres pensats per promoure una millor salut física i alimentària, com ara la proposta Horta d’Horta Teatre (Catalunya), els Consells de menjar bé del Sindicat de monstres (Catalunya) o Manege Fitness, de la Cia Dut (França), que portarà deu originals mini-atraccions monoplaces impulsades per l’energia muscular, com bicicletes, steppers o remers.
La dansa contemporània i especialment la dansa contemporània i les noves tendències de l’Havana seran les protagonistes d’aquest parc, que acull una programació plena d’espectacles i experiències nacionals i internacionals enfocada al públic jove i familiar.
Alguns dels plats forts seran Infinito de MiCompañía (Cuba), que amb 8 ballarins a l’escenari explora el concepte de l’autodescobriment a través dels llaços familiars, o Mira l’Havana d’Andy Ruiz (Cuba), un projecte de realitat virtual on el públic tindrà una experiència immersiva en el dia a dia de la capital cubana.
També s’hi podrà veure Hidden de Lali Ayguadé (Catalunya), una peça de dansa que reflexiona sobre la identitat, el present i el passat, o Black d’Oulouy (Catalunya), un espectacle escènic de dansa basat en la improvisació i inspirat en elements coreogràfics d’estil clau de l’escena urbana africana. El públic familiar també tindrà propostes a mida, com el taller d’elaboració de barrets a partir de materials reciclats Tetratown de Restvorm (Països Baixos) o l’espectacle itinerant de clown i màgia Blu, la joguina perduda de Txema Muñoz (Catalunya).
[banner-AMP_0]
Després de l’èxit de l’anterior edició, en què es va incorporar el Parc de Joan Miró com a espai pensat específicament per al públic familiar, enguany aquest parc torna a presentar una varietat de disciplines per enriquir i divertir la mirada dels menuts de la casa i acompanyants.
Hi podrem veure propostes que van des de l’experimentació, la descoberta o l’aventura fins a l’alimentació saludable. És el cas de propostes com Chef Nature de Cia. Markeliñe (Espanya), un restaurant a l’aire lliure on el xef utilitzarà ingredients com el ritme, la gestualitat o la imaginació, o d’Animalia de Sàndal Produccions (Catalunya), un espectacle de titelles que farà reflexionar a nens i nenes sobre l’equilibri i la cooperació entre espècies. Un altre dels shows destacats el presenta la Cia. La Gata Japonesa (Espanya): Los Viajes de Bowa i combina màgia, equilibris, acrobàcia aèria, humor i poesia per descobrir què hi ha més enllà dels missatges tancats en ampolles al mar.
Com ja és habitual, el Castell de Montjuïc torna a ser el punt neuràlgic del circ dins el MAC. Aquest any, aquest emblemàtic espai serà una vitrina del circ contemporani europeu. Hi haurà una gran presència de la creació catalana, però també podrem gaudir de circ amb denominació d’origen francès, danès, lituà, neerlandès, grec i ucraïnès.
De la mà d’un total de 13 companyies i en 5 espais escènics diferents, es podran veure espectacles amb un element comú: l’humor, el riure i l’alegria com a resposta a la situació actual que estem vivint. Destaca la proposta del Cabaret de Circ We are back!, que inclou els espectaculars números de Fem Fatal (Catalunya) al trapezi, Duo Laos (Catalunya) amb acrobàcies, Nacho Ricci (Catalunya) a la corda fixa, Anastasia Karampournioti (Grècia) amb corda volant, Valeriia Davydenko (Ucraïna) amb handstand o Arte algo (Espanya) a la bàscula coreana.
Altres plats forts de la programació són Gap of 42, de Chris and Iris (Alemanya), un espectacle en què dos cossos desiguals es troben acrobàticament separats per 42 cm d’alçada i 42kg de pes, o Cuerdo del Sr Stets (Catalunya), un artista que es defineix a si mateix com a “perfeccionista de l’absurd” i que ha desenvolupat nombrosos jocs amb cordes, des de l’univers del titellaire fins al del malabarista. Altres espectacles de circ que s’hi podran veure son Las Polis (Catalunya) amb clown, Brutti d’Adrian Schvasrztein (Lituània), que combina teatre i música, o el circOliva: Vermut acrobàtic de la mà de La Central de Circ (Catalunya).
[banner-AMP_1]
Els Jardins dels Drets Humans són un altre dels espais que responen a la voluntat del MAC de descentralitzar la festa i acolliran propostes de dansa, clown, música i circ.
A més a més, en aquests jardins de La Marina – Zona Franca s’hi podran veure les propostes de la Industrial Teatrera (Catalunya), que a través dels seus espectacles es preguntaran quin planeta hem de deixar a les generacions que vindran. És el cas d’Herència, un muntatge en clau de clown en el qual dos personatges que viuen dins d’un abocador s’esforcen per canviar el futur.
Un altre dels plats forts de la programació d’aquests jardins és Meeting Point, d’Ertza (País Basc), un premiat espectacle de dansa contemporània, emotiu i enèrgic, sobre dos joves desconeguts que procedeixen d’un mateix país però que es retroben a l’altra punta del planeta. Junts, descobriran el llenguatge de la dansa combinant moviments de breakdance i hip-hop. També destaca la proposta de Duo Kaos (Itàlia / Guatemala), Time to loop, en què aquesta companyia internacional ens parla de moviment, transformació i poesia, o l’original concert de Bufa & Sons (Catalunya) Quotidiafonismes, on els músics toquen instruments reciclats que poden estar fets amb un totxo, amb una tanca d’obres o amb la roda d’una bicicleta.
El Palauet Albéniz, envoltat pels jardins de Joan Maragall, és un dels espais més pintorescs que repeteixen any rere any com a escenari singular del Mercè Arts de Carrer ideal per gaudir en família. Aquest any presenta un programa molt variat que inclou titelles, teatre, dansa contemporània d’alt impacte visual i música.
Hi podrem veure Kumulunimbu de la Cia. Ortiga (Catalunya), un espectacle de titelles en què una nena, un núvol i algun personatge fosc ens endinsaran en la història d’una amistat mentre ens fan reflexionar sobre les migracions, els recursos naturals o els desequilibris. També hi haurà propostes de circ i teatre, com la de Jean Phillippe Kikolas (Castella i Lleó) que amb Sin remite, ofereix una comèdia que té molt a veure amb l’slapstick i amb diferents gags visuals.
Altres espectacles destacats són Sphera de Humanhood (Catalunya / Regne Unit), una prestigiosa companyia de dansa contemporània que basa les seves coreografies en la ciència i en l’espiritualitat, o la proposta de Marala (Catalunya / Illes Balears / País Valencià) A trenc d’alba, amb cançons que beuen del present i dels cants ancestrals.
A més a més, els barcelonins i barcelonines tindran l’oportunitat de recórrer les estances d’aquest palau de la mà de la companyia Robert Gobern (Catalunya) en una visita guiada d’allò més plàcida i divertida.
[banner-AMP_2]
El Turó de la Peira s’estrena per primera vegada al MAC amb la proposta més divertida i solidària de Pallassos Sense Fronteres (Catalunya). Els artistes d’aquesta companyia faran volar els espectadors fins a sis destinacions del món afectades per guerres o catàstrofes naturals on la companyia ha estat o encara hi és present i se les empescarà per fer-los riure.
Al Pròxim Orient, els visitants podran veure el divertit muntatge circense Set Up de Los Barlou (Catalunya) o The Sullivan’s del Circ Los (Catalunya), un espectacle fresc, alegre i entretingut carregat de bona música i humor. A Etiòpia podran gaudir dels equilibris impossibles, la música en directe, els malabars i la màgia de Cirko Psikario (Madrid), que presentaran Aloló, així com l’esbojarrada proposta Hermanos Saquetti d’Asaco Producciones (Extremadura). A la República Democràtica del Congo hi haurà l’espectacle Poltrona Sixters de la mà d’un pallasso que no necessita presentacions: Tortell Poltrona (Catalunya). A Colòmbia destaca una proposta de petit format per a tots els públics amb música en directe. Es tracta de Nas arrelat de Mabsutins (Catalunya). I encara dos destins més: Els Balcans, amb propostes de circ per a totes les edats com Jo vull ser de Les Pedettes Varietés (Catalunya) o Burkina Faso, on es podrà veure el número d’equilibris Macloma Varietés de Les Macloma (Madrid).
La Casa de l’Aigua és un dels entorns privilegiats que s’incorporen al MAC i que, amb l’objectiu de descentralitzar la festa i fer-la arribar als barris, el 24 de setembre acollirà un variat programa pensat per a tots els públics, amb espectacles de circ i dansa representatius de la festa de la Mercè. Així, el parc comptarà amb un espai escènic i un espai per als jocs, on es podran veure propostes que van des del claqué fins als jocs i les activitats relacionades amb l’alimentació sostenible.
Entre aquestes hi ha La consulta dels Orgos de Sindicat de Monstres (Catalunya), on uns entranyables personatges de grans dimensions ens donaran consells sobre com menjar bé i tenir una vida saludable, o el show Mundo Costrini de Nino Costrini (Argentina ), que farà les delícies del públic amb un espectacle que combina humor, circ, deliri i gran tècnica a parts iguals.
D’altra banda, aquest nou espai serà l’escenari d’un homenatge molt especial a la companyia Tombs creatius (Catalunya) i a l’artista 'Tonet'. Amb L’Estrany viatge del Sr. Tonet i Puck i la seva troupe es podran veure les seves instal·lacions més emblemàtiques que l’han donat a conèixer arreu i que l’han convertit en un dels artistes més singulars fent jocs per a nens i nenes.
A més a més, es presentarà l’estrena de la seva última creació: Secrets, un recorregut ple de fantasia en la recerca del “gran secret” destinada al públic familiar.
El Parc de la Trinitat ja porta un llarg recorregut dins del MAC com a referent de la cultura urbana. Aquest any continua amb aquest enfoc amb una programació elaborada pels Brodas Bros, una de les companyies estatals més respectades en el món del hip-hop i les danses urbanes, que ompliran aquest parc d’artistes locals i internacionals, espectacles, tallers i competicions.
Com ja és habitual, els espectacles i activitats es distribuiran en 3 espais escènics: El primer és l’espai Bosquet, a la part alta del parc, encaminat al públic familiar. Els més petits de la casa podran gaudir de propostes com El Pere i el Llop dels Brodas Bros (Catalunya), una adaptació al hip-hop del tradicional conte ple de valors educatius fet música per Prokòfiev.
El segon és l’espai Pistes, dirigit per Rudy Alvarado amb el seu Ritme del Carrer (Catalunya), on trobarem tallers, competicions i l’Urban showcase nacional, on artistes barcelonins i catalans oferiran una mostra del millor de les danses i músiques urbanes que es fan a casa nostra. Entre les propostes que s’hi podran veure hi ha Funktastic dels Boogie Tunes, Limitless de Nexart Percussion i Show One de Legacy. Aquest espai també acollirà l’esdeveniment Extreme Barcelona, on alguns dels millors skaters de la ciutat mostraran les seves habilitats.
El tercer és l'espai Llac, presentat pels Brodas Bros amb el concepte coreogràfic anomenat Street Concept: un cabaret de dansa i música on ells mateixos donaran pas a diversos convidats nacionals i internacionals que mostraran el seu art en forma de peces curtes i on també tindran lloc espectacles urbans internacionals de llarg format. Entre aquests, es podran veure el col·lectiu Kampai (Catalunya) que, amb l’espectacle Mirage, ofereix un show d’experimentació a través de les danses urbanes, o els Premoh’s Cru (Espanya) amb Anónimas Raíces, un proposta de dansa que ens transporta a les arrels que vam heretar, una trobada entre amics que emprenen un viatge lluny de la seva llar.