El carrer Cerdà és un atzucac d’uns 25 metres de llargada amb entrada des del carrer Pons i Gallarza, al nucli central del barri de Sant Andreu de Barcelona. Com que no té sortida no és un lloc de pas ni té cap comerç. Els únics actius del carreró eren, de fet, els quatre arbres que garantien ombra durant tot l’any i un ambient fresc durant l’estiu. Això era així fins que la setmana passada, el dimecres 21 de juliol, operaris de l’Ajuntament de Barcelona el van desforestar completament, talant els quatre exemplars de sòfora -tres de robustos i un de més jove- i deixant tot el carrer sense cap més ombra que la projectada pels edificis.

calle cerda sant andreu google street view

Així era el carrer Cerdà fins a la setmana passada / Google Street View

L’acció va ser polèmica -i més en un barri en peu de guerra pel controvertit nou sistema de recollida d'escombraries- i va generar protestes entre els veïns i peticions d’explicacions al consistori, precisament en un dia en que es coneixia que l’alcaldessa, Ada Colau, havia estat escollida per liderar a Europa la C-40, la xarxa mundial de ciutats que fan front a l'emergència climàtica. L’ajuntament va trigar vint-i-quatre hores a sortir a donar explicacions, tot assegurant que la tala d’arbres va ser motivada per permetre la càrrega i descàrrega dels materials d’obres de la finca de Can Barbosa, un casalot que durant un temps va ser la casa okupada La Gordíssima, que serà rehabilitat i convertit en un edifici d’habitatges privats.

El mateix ajuntament va anunciar que un cop enllestides les obres, amb una durada prevista de 18 mesos, els exemplars d’arbres seran reemplaçats, la qual cosa significa que caldrà obrir el carrer per extreure les arrels dels arbres, ja que han estat talats deixant la soca a l’alçada dels escocells.

fachada can barbosa sant andreu jordi palmer

Façana principal de Can Barbosa, amb la bastida i una pintada reivindicativa / Jordi Palmer

En tot cas, la justificació de l’ajuntament també va provocar protestes dels veïns del barri, que van anunciar mobilitzacions per evitar l’inici de les obres, però finalment aquestes ja han començat aquesta mateixa setmana. Aquest dimarts, el carreró estava ocupat per material d’obra, mentre que a la façana frontal de l’edifici, situada a Pons i Gallarza, ja s’ha aixecat una bastida. Això sí, als baixos de la finca ha aparegut recentment una pintada de protesta: ‘Les nostres arrels contra els vostres negocis’.

La façana es mantindrà

El nou edifici de Can Barbosa mantindrà la façana, que està catalogada, però serà profundament rehabilitat en el seu interior per esdevenir un edifici d’habitatges privats. L’immoble, construït a mitjans del segle XIX ha tingut diverses vides, entre les quals cafè-teatre, ateneu i casa okupada, batejada com la Gordíssima pel carrer de Gordi, un altre atzucac paral·lel al de Cerdà. I sense arbres.

La promoció immobiliària, de l’empresa Can Barbosa S.L., preveu la construcció de vuit habitatges d’alt estànding, entre els quals quatre dúplex amb jardí privat de superfícies que oscil·laran entre els 80 i els 140 metres quadrats.

 

Imatge principal: El carrer Cerdà, sense arbres i ple de material d'obra / Jordi Palmer