Les estufes de combustió de gas situades en terrasses de bars i restaurants a Barcelona tenen els dies comptats, un cop l’Ajuntament ha ratificat la prohibició d’aquestes, amb data 1 de gener del 2025, en aplicació de l’Ordenança de terrasses aprovada l’any 2018 on ja es fixava l’eliminació total d’aquest tipus d’estufa a les terrasses de la ciutat a partir del 2025 a causa del CO₂ que emeten. Això sí, continuen autoritzades les estufes elèctriques amb un límit de potència de 150 W/m², que es podran utilitzar, però només en el període comprès entre l’1 de novembre i el 30 d’abril.
Segona ha informat l’Ajuntament de Barcelona aquest dilluns, la instal·lació d'estufes de combustió de gas a partir de l'1 de gener de 2025 suposarà un incompliment susceptible de sanció i, a més, les especificacions relatives a les autoritzacions per instal·lar estufes de combustió de gas contemplades als decrets de concessió s’entendran automàticament derogades per l’entrada en vigor de la normativa contemplada a l’Ordenança de terrasses. Des de l’aprovació d’aquesta Ordenança l’any 2018, l’Ajuntament de Barcelona ha treballat amb els restauradors de la ciutat perquè bars i restaurants anessin retirant progressivament les estufes de combustió de gas i fossin reemplaçades per mitjans alternatius.
Una reivindicació de la FAVB
La prohibició de les estufes de combustió de gas a les terrasses ha estat reivindicada els últims anys per part de la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) que en reiterades ocasions havia demanat, sense èxit, que la prohibició s’avancés, primer a l’1 de gener del 2023 i posteriorment, a l’1 de gener del 2024, partint de la consideració que intentar escalfar el carrer era una “absurditat”. Per a la FAVB, situar estufes -tant elèctriques com de gas- a l’exterior només serveix per provocar una despesa energètica innecessària, per la qual cosa demanaven que es prohibeixi aquesta pràctica cada cop més estesa a Barcelona.
El novembre del 2023, la FAVB va apuntar que amb l’arribada de l’hivern, “els interiors dels locals estan, en general, perfectament preparats i aclimatats per fer-hi front”, i, a més va proposar una solució sense despesa energètica per aquells que volien fer ús de les terrasses: “Amb la jaqueta i una manta a les cames”, tal com és habitual en ciutats europees on les temperatures són més baixes que les de Barcelona, com Copenhaguen i París. Potser aquesta serà l’alternativa que podran oferir els restauradors a partir de l’1 de gener.