Els Jardinets del Talia, inaugurats el març del 2023 en el solar que temps enrere havia acollit l’antic teatre del mateix nom, a la cantonada de l’avinguda del Paral·lel amb el carrer Borrell de Barcelona, s’han configurat com un espai provisional -està previst construir-hi pisos socials en el futur- atrapat entre parets mitgeres que li donen un aspecte apagat, al que no ha ajudat una urbanització molt simple, amb una petita zona de jocs infantils i unes poques jardineres sobre un terra de sorra que pateix els efectes de la pluja. Ara, un gran mural servirà per eixorivir la zona i recuperar l’esperit teatral d'aquesta.
Es tracta de Final de funció, una obra de l'artista urbana Elisa Capdevila, que ha aprofitat una de les parets mitgeres existents, la que correspon a l’immoble de l’avinguda Paral·lel, 102, per connectar, des d’una perspectiva feminista, aquest espai del barri de Sant Antoni (districte de l’Eixample) amb l’esperit cultural de l’indret. El projecte, comissariat i produït per Street Art Barcelona amb la col·laboració de més d'una desena d’entitats veïnals, simbolitza l’esforç i la unitat de la comunitat en la seva lluita per preservar la memòria del teatre i el seu valor per al barri, i serà inaugurat aquest dissabte, 16 de novembre, a les 11:30 h.
Un projecte comunitari per al barri de Sant Antoni
La realització del mural ha estat possible gràcies a la col·laboració de diverses entitats veïnals agrupades en la Plataforma Sant Antoni recuperem el Talia, amb l’objectiu de retre homenatge a la història cultural del lloc i alhora simbolitzar la lluita de la comunitat per preservar-ne la memòria i revalorar-ne la importància de la seva funció per al barri. “L'obra mostra el moment final d'una funció, quan el teló baixa i una actriu es desmaquilla al camerino”, apunta Capdevila, simbolitzant així la connexió del Talia amb el seu tancament definitiu. “Em sento feliç i orgullosa de poder pintar-la a la meva ciutat i en un lloc tan emblemàtic”, ha afegit l’artista.
A més, la peça s’articula des d'una mirada feminista, ressaltant el paper de les dones tant en l’escena teatral com en la lluita veïnal per la recuperació de l'espai. Aquesta temàtica es va escollir mitjançant un procés participatiu amb les entitats implicades, incloent-hi tallers col·laboratius que van ajudar a donar forma a la narrativa del mural. Una dotzena d’entitats veïnals han col·laborat en aquesta iniciativa comunitària:
- Plataforma Sant Antoni recuperem el Talia
- Associació Pro Teatre Talia Olympia
- Teatre Arnau Itinerant
- Federació d’entitats de Calàbria 66
- Centre Cívic Cotxeres Borrell
- Vocalia de feminisme barri de Sant Antoni
- Fem Sant Antoni
- Taula Comunitària Sant Antoni
- AVV Barri de Sant Antoni
- De Veí a Veí
- Escola Aldana
- Comunitat de veïns dels dos edificis (avinguda Paral·lel i calle Borrell)