Barcelona ha experimentat una gran transformació en els darrers anys, consolidant-se com una ciutat innovadora. Amb una aposta clara per ser pionera, la ciutat ha impulsat projectes clau en àmbits com la mobilitat, l’habitatge, la tecnologia i la cohesió social.
Però Barcelona no pot continuar avançant si no ho fa per igual en tots els barris. Per aquesta raó, el Pla de Barris ha estat i és una eina fonamental per revertir les diferències socioeconòmiques encara presents en molts barris de la ciutat. N’és prova el fet que, des de la seva implementació, les taxes d’abandonament escolar s’han reduït de forma més acusada que al resta de la ciutat.
El pla també ha tingut un paper destacat en la remodelació d’habitatges, possibilitant, a través d’un acompanyament tècnic i social, la rehabilitació de finques on la complexitat social i econòmica impossibilitava que això succeís. Alhora, s’han aprofitat alguns d’aquests processos per fomentar la inserció en el camp de la construcció i l’energia verda.

Tot i els avenços aconseguits, les grans ciutats com Barcelona encara tenen reptes importants, especialment pel que fa a la desigualtat social. La segregació urbana, l’augment dels costos de vida i la precarització de determinats sectors econòmics han agreujat les dificultats en barris que ja patien mancances estructurals. Això s’ha traduït en comunitats amb menys accés a serveis de qualitat, espais públics degradats i dificultats per garantir condicions de vida dignes als seus veïns i veïnes.
Per fer-hi front, l’Ajuntament de Barcelona tira endavant el tercer Pla de Barris. Amb ell, el consistori vol fer un nou pas endavant per millorar la qualitat de vida als barris. I, per aconseguir-ho, l’ha dotat de més pressupost i n’ha ampliat l’abast.
Barcelona es proposa acabar amb la desigualtat enfortint el Pla de Barris
Amb un pressupost rècord de fins a 300 milions d’euros, el Pla de Barris 2025-2028 arribarà a 27 barris i impactarà directament en la vida de 438.000 persones, cosa que suposa el 26% de la població de la ciutat.
Concretament, posarà el focus en tres grans àmbits estratègics: educació i cultura, espai públic i accessibilitat i habitatge i rehabilitació. I prioritzarà quatre perfils vulnerables: adolescents, persones grans, dones i perfils migrats.

El pla arribarà a 27 barris. Però, com a novetat, es desenvoluparan 3 plans especials: un pla a tot el districte de Ciutat Vella i els plans singulars de muntanya i de la Marina.
El Pla de Muntanya incidirà en la millora de l’accessibilitat i connectivitat (dificultada per una orografia complexa) de les comunitats de Les Planes, Montbau, Sant Genís i la Teixonera. I el Pla de la Marina no només reduirà desigualtats, sinó que també gestionarà els impactes i les oportunitats derivades de la gran transformació urbanística prevista a la Marina. I és que la modificació del Pla general metropolità (MPGM) hi preveu l’arribada de fins a 30.000 nous habitants en dotze anys, fet que pot generar tant riscos com oportunitats per al veïnat actual.
Així doncs, el pla singular actuarà, en coordinació amb l’Oficina de La Marina, com una eina de planificació a curt, mitjà i llarg termini, acompanyant el desenvolupament de la MPGM, així com en coordinació amb el Districte i l’Institut Municipal d’Habitatge, durant aquest període en el qual el barri encara estarà en transformació.
L’objectiu és garantir que tant els residents actuals com els nous habitants disposin de serveis, espai públic, equipaments i opcions de mobilitat adequades, minimitzant els efectes negatius del procés i aprofitant-ne els beneficis.

Àmbits d’actuació del Pla de Barris 2025-2028
Aquesta tercera edició manté l'aposta per una intervenció integral en sis àmbits d'actuació, concretant els esforços en tres eixos prioritaris: educació, cultura, espai públic i accessibilitat, i habitatge i rehabilitació. Es treballaran des de tres àmbits estratègics: salut, benestar i comunitat; desenvolupament socioeconòmic i ocupació, i adaptació climàtica, transició energètica i verd urbà.

Un pla per viure millor
El Pla de Barris 2025-2028, juntament amb el Pla Endreça, el Pla Clima i el Pla Viure, és un dels quatre eixos de la remodelació de Barcelona que impulsen des de Sant Jaume.
Lluny de ser una mesura puntual, el Pla de Barris s’ha consolidat com una política estructural de ciutat, amb un ampli consens polític i social. I és que la seva capacitat per reduir desigualtats ha estat clau en la seva continuïtat, ja que ha demostrat que es pot fer front als reptes urbans amb iniciatives valentes i innovadores.
Així doncs, amb el Pla de Barris 2025-2028, Barcelona aposta per un model de ciutat que no deixa ningú enrere i referma el seu compromís amb la justícia social i la cohesió urbana.