La Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports de l’Ajuntament de Barcelona va acordar aquest dimarts per unanimitat elevar a la Ponència del Nomenclàtor una proposta del PP per tal que la capital catalana tingui un carrer en record del goril·la albí Floquet de Neu, mort fa 20 anys al zoo de la ciutat. Igualment s'haurà de buscar una ubicació per tal de col·locar una estàtua en record d’aquest estimat primat “que ha marcat moltes generacions de barcelonins”.
El regidor Víctor Martí (PP) va defensar aquest dimarts la proposta perquè Floquet de Neu va ser "un llegat icònic del Zoo de Barcelona". El regidor de Cultura, Xavier Marcé, va admetre que el goril·la albí va ser "una figura emblemàtica" de la ciutat i que, tot i que se l’ha homenatjat amb llibres i documentals, "li falta un carrer". L'any passat ja hi va haver una certa polèmica en aquest mateix sentit, quan l'Ajuntament va rebutjar una iniciativa privada d'homenatjar el Floquet de Neu amb una escultura-robot, en considerar que l'arribada del goril·la "anava lligada al colonialisme a Guinea Equatorial".
20 anys sense el Floquet
El Floquet de Neu va ser capturat el 1966 pel mateix caçador que va abatre una parella de goril·les i va quedar-se amb el petit, d'aproximadament dos anys, que estava abraçat al cadàver de la seva mare. El petit goril·la destacava pel seu albinisme, un fet que molt probablement hauria dificultat la seva supervivència després de l’assassinat de la seva mare, però el caçador va optar per vendre’l, i qui el va comprar va ser el primatòleg barceloní Jordi Sabater i Pi. El primatòleg era el conservador del Centre d'Experimentació Zoològica d'Ikunde, institució que depenia del Zoo de Barcelona, per això, l'1 de novembre de 1966 va ser portat a Barcelona i posteriorment al Parc Zoològic.
El mes passat, Barcelona va anunciar una tongada de noves places i carrers en record de figures que van des de Nelson Mandela fins a Freddie Mercury o Montserrat Caballé. Ho va acordar la Ponència del Nomenclàtor que va donar llum verda a ubicar-lo en un nou espai entre el carrer Castillejos i la plaça de les Glòries. A més, també va aprovar crear la plaça dels Fotògrafs Català, en memòria de Pere Català Pic i Francesc i Pere Català Roca, al barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera. Així mateix, va pactar batejar com a plaça de Nelson Mandela, el polític i lluitador contra l'apartheid, l'espai entre el passeig de Mollerusa i el carrer Tàrrega i els carrers de Sèquia Madriguera i Sas, a Sant Andreu. Per altra banda, a Horta-Guinardó, una plaça durà el nom de Josep Fontana, historiador i Medalla d'Or de la Ciutat.