Cada cop és menys habitual que apareguin fotografies inèdites de Barcelona, però les sorpreses existeixen i més en el món de les subhastes d’art. En aquest sentit, i procedent del fons de la històrica pastisseria Collboni de Palamós -sense relació coneguda amb l’actual alcalde de Barcelona- aquest dijous se subhastarà una autèntica joia, un vell àlbum de fotografies, datades a l’entorn del 1892, la majoria de les quals corresponen a imatges de Barcelona, incloent-hi com a delicatessen, una imatge inèdita de la Sagrada Família amb l’absis a mig construir.

L’àlbum, aparegut en el fons de la pastisseria esmentada, que va tancar portes l’estiu del 2023, inclou 69 fotografies de Barcelona i els seus voltants, entre les quals paisatges identificables dels entorns d’Horta, Badalona i la mateixa Barcelona, com el taller Masriera, el passeig de Sant Joan o l'església de Sant Ramon de Penyafort, així com imatges de les rèpliques de les caravel·les La Pinta i La Niña construïdes en ocasió de les Festes Colombines del 1892, fet que permet datar la resta d’imatges, a més de fotografies familiars dels Collboni de Palamós. Ara bé, com indica Gerard Vidal, del gabinet Vidal Expertise, en declaracions a ElNacional.cat, la joia és una “imatge inèdita de l’absis de la Sagrada Família”.

 

Cal tenir en compte que Antoni Gaudí va assumir la direcció d’obres del temple de la Sagrada Família el 1883, transformant el projecte neogòtic del primer arquitecte, Francesc de Paula Villar, en la basílica modernista encara inacabada. Segons Vidal, la fotografia data del 1892, ja que apunta que “s’ha pogut datar a través de les imatges que apareixen del quart centenari de les festes de la descoberta d’Amèrica”, que van tenir lloc aquell mateix any. “Aquest àlbum surt de la pastisseria Collboni de Palamós, que és una pastisseria centenària que es va tancar fa un any, un any i mig, i aquestes peces van aparèixer al mercat i han anat passant entre diverses persones del mercat fins a arribar a Bonanova Subastas”, que serà qui farà la subhasta prevista pel dijous.

Gerard Vidal i Clara Mestres amb el llibre de fotografies inèdites del 1892 procedent de la Pastisseria Collboni / Foto: Montse Giralt
La imatge de la Sagrada Família, amb l'absis a mig construir, la joia del llibre i 'delicatessen' de la subhasta / Foto: Montse Giralt
Altres fotografies del volum recullen els vaixells que es van construir a les drassanes de Barcelona en ocasió del quart centenari del descobriment d'Amèrica / Foto: Montse Giralt

El preu de sortida de l’àlbum serà de 300 euros, que es pot incrementar durant la subhasta, i Vidal apunta que “amb aquesta fotografia de la Sagrada Família, crec que el comprador pot ser algú que li pugui interessar la ciutat de Barcelona, algun arquitecte amb interès pels elements històrics de la ciutat o alguna institució”. Es tracta, en tot cas, d’un àlbum de fotografies d’origen particular, del qual no es coneixen els autors, i des de Bonanova Subastas indiquen que malgrat estar fixat el preu de sortida “no sabem a quin preu pot arribar”.

De la ‘delicatessen’ al gruix de la subhasta, la col·lecció Plandiura

Ara bé, tot i que l’àlbum de fotos de Can Collboni és la delicatessen de la subhasta, el gruix d'aquesta, que tindrà lloc dijous a la tarda, serà la Col·lecció Plandiura, un conjunt de 21 quadres que havien estat propietat de Lluís Plandiura (1882-1956), industrial, polític, mecenes i un dels més importants col·leccionistes catalans d’art del segle XX. Els quadres se subhastaran separadament, amb especial rellevància per dos d’ells, un Retrat de Lluís Plandiura de Ricard Canals i, especialment l’esbós de la pintura mural La penya del Colón de Xavier Nogués, un mural que s’exhibia a l’Hotel Colón de la plaça de Catalunya de Barcelona, avui desaparegut, i que reunia en una mateixa imatge els artistes més destacats de l’època.

 

Clara Mestres, copropietària de Bonanova Subastas indica, en declaracions a aquest mitjà, que es tracta d’un “recull de peces molt importants que formen part de l’entorn d’aquest gran col·leccionista de Barcelona, català i que va fer una gran col·lecció, molta part de la qual va anar a parar al que és ara el Museu Nacional d’Art de Catalunya”. Amb preus de sortida que poden arribar fins als 20.000 euros, Mestres destaca “el retrat de Ricard Canals, que va ser, per dir-ho d’alguna manera, el pintor favorit del senyor Plandiura”. A més, assenyala que també hi ha “l’esbós preparatori del que va ser després un mural que es va fer juntament amb Manel Humbert, els dos pintors van pintar aquest gran mural a l’Hotel Colón, que era on es reunia una penya, la penya del Colón, que era tota una sèrie de pintors i artistes que estaven envoltant aquest senyor”. Tot plegat, tant l’àlbum de fotos, que té uns 130 anys d’antiguitat, com els quadres, gairebé centenaris, conformen dues col·leccions amb una especial vinculació amb Barcelona.

Clara Mestres, copropietària de Bonanova Subastas, mostra el 'Retrat de Lluís Plandiura' de Ricard Canals, amb un preu de sortida de 18.000 euros / Foto: Montse Giralt
'La penya del Colón', amb un preu de sortida de 20.000 euros / Foto: Montse Giralt
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!