La frenada del sistema de recollida de residus Porta a porta a Barcelona ha arribat a la premsa alemanya. El passat 5 de novembre, un dels diaris més importants del país, el bavarés Süddeutsche Zeitung es feia ressò de la implementació del sistema i del rebuig veïnal a Sant Andreu, per acabar definint tot el projecte com a “fracàs”. Tal com va avançar aquest divendres el diari Andreuenc, el mitjà alemany contraposa la situació a Barcelona amb el que és habitual a alemanya, on el reciclatge és força més habitual.
Segons el Süddesutsche Zeitung, el més usual a l’Estat espanyol és que els veïns “portin les escombraries al contenidor de la cantonada”, però que l’afany de l’Ajuntament de Barcelona per canviar el sistema es justifica en el fet que la Unió Europea “ha establert una taxa de reciclatge del 55 % per al 2025”, mentre que “Barcelona només gestiona el 38 %”. Amb tot, el canvi de sistema de recollida “va fracassar”, explica el diari alemany, que apunta com l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, “ha hagut d'escoltar l'acusació d’‘ecofeixisme’” i recull declaracions de l’Associació de Veïns Sant Andreu Nord que titllen de “fanàtic” el sistema, i de treballadors de la zona que lamenten que amb aquesta nova manera de recollir els residus “hi ha bosses d’escombraries per tot arreu”, a més d’assenyalar la proliferació de “rates” a causa de les bosses acumulades al carrer.
Cases baixes i carrerons tranquils
El Süddesutsche Zeitung defineix Sant Andreu com un barri de “cases baixes i carrerons tranquils” i apunta que diversos estudis ja han demostrat que “els contenidors del carrer conviden a no ser massa estricte a l'hora de separar les escombraries”. Per això explica que aquesta zona de Barcelona va ser “un projecte pilot” -de fet, l’ajuntament no l’havia definit així fins que van sorgir els problemes- i recorda que en quatre anys hauria d’estar implementat a tot Barcelona.
En aquest sentit, el diari bavarès recorda que aquest sistema suposa una gran diferència amb la recollida habitual en contenidors i apunta una dada de l'Agència de Residus de Catalunya: al voltant del 14 % dels objectes llençats de manera incorrecta es troben al contenidor de residus orgànics i relata com als carrers de Sant Andreu els veïns díscols són renyats amb adhesius de No recollit per deixar els residus fora del calendari previst.
Així mateix, tot i contrastar aquesta situació amb el que és acostumat a Alemanya, el diari apunta com a “particularment desagradable” que les bosses estiguin equipades amb sistemes d’identificació per reconèixer els propietaris. Finalment, l’article finalitza apuntant que davant les protestes veïnals, Colau ha frenat l’inici de la segona fase, sense assignar-li data.