El terme de Països Catalans no agrada a l’espanyolisme, que nega que hi hagi vinculacions històriques, culturals i socials entre els territoris que conformen l’àmbit lingüístic del català, fins al punt d’arribar a qüestionar la unitat de la llengua. I que a Barcelona hi hagi una plaça que porta aquest nom -encara que sigui de les d’estètica i funcionalitat més discutible- s’ha convertit per a l’unionisme en una molèstia a erradicar, encara que sigui amb la benintencionada proposta de dedicar-la als Jocs Olímpics. Valents, en pugna amb altres partits per convertir-se en referent de l’espanyolisme a la capital catalana ha provat, sense sort, a canviar-li el nom.
La proposta es va discutir dijous en el ple del districte de Sants - Montjuïc, presentada per Valents i avalada per dues associacions referents del nacionalisme espanyol a Catalunya Historiadors de Catalunya i Convivencia Cívica Catalana amb la intenció de promoure el canvi al nomenclàtor, rebatejant la plaça dels Països Catalans amb el nom de Jocs Olímpics Barcelona 1992, un nom que no existeix per bé que aquells jocs són recordats a la plaça dels Campions, a la Vila Olímpica. La proposta va ser rebutjada pels vots contraris d’ERC, Barcelona en Comú, el PSC i Junts i, per tant, no prosperarà.
Segons el conseller del districte de Sants-Montjuïc per Valents, Miguel Martínez, la plaça dels Països Catalans, com està situada a l’entorn de l’estació de Sants, “que uneix Barcelona amb la resta d’Espanya, hauria de dur un nom més adequat”. Per a aquest partit, “el nom ‘Països Catalans’ respon a un concepte imaginari de territoris de llengua i cultures catalanes, situats a la riba occidental de la Mediterrània”, tot i que fins i tot està avalat el seu ús al Senat. A més, va indicar que la celebració enguany del 30è aniversari de la celebració dels Jocs Olímpics seria una bona ocasió per “atorgar aquest nom a la plaça”.
De fet, el que ha sabut més greu a Valents ha estat que el PSC votés en contra de la proposta, ja que, segons ha difós Valents en un comunicat, el mateix Martínez ha expressat que “no ens sorprèn el vot en contra del PSC, sense tenir en compte el llegat de Pasqual Maragall”. Valents és la formació liderada per Eva Parera que pren el relleu de Barcelona pel Canvi, la formació de Manuel Valls -que ara fa campanya per les legislatives franceses sense gaire èxit- que busca fer-se un lloc en l’atomitzat espai unionista a Barcelona. En les eleccions del 2023 haurà de competir pel mateix electorat amb Ciutadans, el Partit Popular i Vox.