"Cap llogater o llogatera haurà de marxar de la Casa Orsola". Amb aquesta contundència s'ha expressat l’Ajuntament de Barcelona i l’entitat del Tercer Sector Hàbitat 3 després d'arribar a un acord per comprar la Casa Orsola per 9,2 milions d’euros. Les dues parts han tancat un acord de compra social col·laborativa i aportaran prop de la meitat del cost de l’operació cadascuna. En roda de premsa, l’alcalde Jaume Collboni ha explicat que l’acord s’ha tancat en el marc de la mediació amb la propietat plantejada pel Síndic de Greuges de Barcelona i ha concretat que la propietat ha acceptat formalment l’oferta aquest mateix matí. L’alcalde ha assegurat que la fórmula acordada és “innovadora i pionera” i ha assenyalat que permetrà suspendre el desnonament previst. L'alcalde ha dit també que compren la finca per enviar un missatge "clar". "Barcelona defensarà el dret a l'habitatge", ha assegurat amb l'objectiu de "canviar les regles del joc".
L'alcalde, que ha comparegut al costat de la presidenta d'Hàbitat3, Carme Trilla, la primera tinent d'alcalde, Laia Bonet, el síndic de greuges de Barcelona, David Bondia, i el comissionat d'Habitatge, Joan Ramon Riera, ha assegurat que la propietat ha acceptat vendre la Casa Orsola per 9,2 milions d'euros, que és un 30% per sota del valor de mercat que hi ha a l'Eixample. "Se suspendran els desnonaments previstos", ha sentenciat Collboni.
26 habitatges
En total, a la Casa Orsola hi ha 26 habitatges i quatre locals comercials. D’aquests, hi ha nou pisos que “a curt termini” ja es podran posar a la borsa de lloguer assequible de la ciutat", ha explicat el batlle al mateix temps que ha celebrat que la compra "ha de permetre que un edifici que estava al mercat lliure passi a ser un edifici d'habitatge assequible". Collboni ha posat de manifest que amb aquesta adquisició s'envia un missatge molt clar que és que Barcelona defensarà el dret a l’habitatge i ho farà amb decisions com la d’avui i amb l’objectiu de canviar les regles del joc del mercat d’habitatge de les grans ciutats.
Ara bé, l'alcalde també ha volgut advertir que l'operació que s'ha anunciat aquest divendres no és reproduïble a tots els casos, ja que "els recursos públics són limitats i tenim un pressupost important per habitatge, però és limitat". En aquesta operació Hàbitat3 assumeix el 51,4 % (4,3 milions d'euros) de la finca i l’Ajuntament el 48,6% restant (4,7 milions). L'alcalde ha insistit que calen “noves regles del joc” i una major regulació del mercat de l’habitatge. “Avui donem una bona notícia, però la situació ens preocupa i ens interpel·la com a poders públics”, ha afegit en la mateixa línia.
La mediació
El síndic de Greuges de Barcelona ha celebrat “la discreció” en les negociacions i ha destacat que s’hagi apostat per la mediació i la recerca de “solucions consensuades”. Tot i això, ha apuntat que va apostar per parlar amb les dues parts “sense asseure-les a la mateixa taula” perquè creia que sinó “no s’hauria arribat a una solució”.
El Sindicat de Llogateres critica que es "premiï" el propietari
Per la seva banda, el Sindicat de Llogateres ha criticat la compra: “Lluny de posar-se del costat dels llogaters, l’Ajuntament ha negociat d'esquena als llogaters i al Sindicat per garantir que l’especulador no perdés ni un euro. El govern municipal pagarà 9,2 milions d’euros a Albert Ollé, rescatant-lo i premiant-lo després d’anys d’intentar expulsar els veïns”, lamenten en un comunicat. “Aquest acord opac no només blanqueja el negoci de l’especulació, sinó que es fa de la mà de Carme Trilla, amb qui Jaume Collboni vol desmantellar la mesura del 30%", han indicat. Els membres del Sindicat han ofert poc després una compareixença en la qual han criticat que l'Ajuntament de Barcelona i Hàbitat 3 "premiïn", i en part amb diners públics, el propietari de la Casa Orsola. El portaveu del sindicat, Enric Aragonès, ha apuntat que la xifra està molt per sobre del que va pagar el propietari i ha criticat que la negociació s'ha fet "d'amagat" sense parlar amb ells ni amb els veïns. També ha acusat l'Ajuntament de Barcelona de voler "instrumentalitzar" la mobilització social i "treure rèdit polític" de la seva lluita.
El veí sobre el qual hi havia l'ordre de desnonament, Josep Torrent, ha valorat que després de tres anys d'"incertesa, dolor i patiment" ara veu "una mica d'esperança". Ha agraït el suport del Sindicat de Llogateres i dels veïns i ha assegurat que sense ells això no hagués estat possible.