L’ampliació de l’Hospital Clínic s’ubicarà als terrenys esportius de la Universitat de Barcelona (UB) a l’avinguda Diagonal, ja al límit del municipi i tocant a Esplugues de Llobregat i l’Hospitalet de Llobregat i ja es treballa amb l’objectiu de tenir-lo enllestit l’any 2035, un cop aquest dilluns s’ha constituït al Palau de la Generalitat la Comissió Mixta de Seguiment del projecte, òrgan de coordinació de les institucions involucrades: Govern, Ajuntaments de Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat i Esplugues de Llobregat, Diputació de Barcelona, Universitat de Barcelona i Hospital Clínic, i coordinada per l’arquitecte Juan Echániz. Aquesta comissió ha assumit un segon objectiu, vetllar perquè el nou campus del Clínic inclogui una estació de l’L3 del Metro.
Cal tenir en compte que el trasllat i ampliació de l’Hospital Clínic de Barcelona és un projecte de molta envergadura i complexitat, amb la previsió de 300.000 metres quadrats edificats i que es convertirà, segons declaracions del conseller de la Presidència, Albert Dalmau, recollides per l’ACN, en “un dels pols més importants de salut del país, però també de la recerca i de la docència”, que ha assegurat que l’objectiu compartit dels seus integrants és “arribar al 2035, si pot ser abans, amb l’ampliació de l’Hospital Clínic en marxa”. “Ens ha de posicionar com una regió capdavantera a Europa en tot l’àmbit assistencial”, ha afegit.
Ara la comissió haurà de concretar la cooperació entre les administracions i institucions implicades, la planificació de cada fase i les necessitats a nivells d’usos, finançament, transformació urbanística i infraestructures. En el marc de la comissió, es crearà el consorci que gestionarà el campus i s’impulsen dos grups de treball, un sobre el model de finançament i l’altre sobre la definició dels futurs usos de l’actual seu del Clínic al carrer de Villarroel. “No se’ns escapa que el finançament d’una infraestructura d'aquestes característiques és la clau per poder-lo fer realitat”, ha exposat la tinenta d’alcaldia d’Urbanisme de Barcelona, Laia Bonet. Sobre el segon grup de treball, ha assenyalat que per a la ciutat és “fonamental” repensar els usos de l’actual campus del Clínic a l’Esquerra de l’Eixample.
Objectiu, incloure una estació de Metro
Aquest projecte també implica una transformació urbanística per garantir-ne l’accessibilitat i bona connexió per als milers de pacients i professionals que hi aniran. La Comissió de Seguiment vetllarà perquè el Departament de Territori impulsi els treballs per actualitzar les previsions del perllongament de la línia 3 del metro, que ara acaba a la Zona Universitària. L’objectiu és incloure una estació a l’àmbit del nou campus en el futur traçat, que ha de connectar amb Esplugues de Llobregat. Fa anys que s’estudia fer arribar la línia verda al Baix Llobregat, una infraestructura molt reivindicada, i hi ha projectada una estació a l’Hospital Sant Joan de Déu.
“El que hi havia dibuixat en termes de projecte era una estació que donava accessibilitat a Sant Joan de Déu, un projecte definit abans d'ubicar el futur campus del Clínic a l'entrada de la Diagonal. El que no té sentit és no ajustar aquest projecte perquè pugui donar accessibilitat als dos centres sanitaris”, ha explicat Bonet, que també és la presidenta de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB). En el mateix sentit, el conseller de la Presidència ha exposat que el Departament de Territori està treballant per “fer compatible” que el perllongament de la línia doni servei a aquests dos campus.
Ara bé, cal tenir en compte que l’Hospital Sant Joan de Déu està molt a la vora dels terrenys esportius on es construirà el nou Clínic, però a l’altra banda de la Diagonal i de la ronda de Dalt. Això fa que en línia recta els dos equipaments estiguin separats per uns 300 metres, però amb una connexió a peu força difícil que es tradueix en gairebé dos quilòmetres caminant per sortejar les grans infraestructures viàries, amb l’afegit que estan massa properes una de l’altre per a posar dues estacions. Per tant, caldrà trobar una solució, això sí, a deu anys vista com a mínim.