Després de l'amenaça de desnonament, finalment el Gimnàs Social Sant Pau no desapareixerà i continuarà en la mateixa ubicació. L’Ajuntament de Barcelona adquirirà el solar per 8 milions d’euros a l’actual propietari, a qui cedirà el dret de superfície per un període de 55 anys, i es construiran 36 habitatges socials. "Guanyem habitatge públic i mantenim l'activitat social del Gimnàs Sant Pau", ha celebrat la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez.
El projecte, desenvolupat per l'empresa Mediaurban i gestionat per la Fundació Hàbitat3, mantindrà totes les instal·lacions del gimnàs a la planta baixa i soterrani, i podrà seguir mantenint l'activitat social de sempre, com l'atenció a persones sense llar amb un servei d’higiene i dutxes per a persones vulnerables. "Hem passat molts anys amb la sensació que no sabem si podrem obrir i seguir fent la tasca o no", ha explicat la directora del Gimnàs Sant Pau, Lara Cáceres, que no ha pogut amagar la felicitat d'assegurar la supervivència del projecte.
L'amenaça del desnonament
La tasca social del Sant Pau ha estat diverses vegades amenaçada. El planejament urbanístic de la finca permetia a l’antiga propietat enderrocar i cessar l’activitat del Gimnàs Sant Pau per fer-hi apartaments i comercialitzar-los. Per això tenien una ordre de desnonament.
El 29 d'abril, però, el Jutjat de Primera Instància número 5 de Barcelona va acordar suspendre indefinidament el desnonament del Gimnàs Social Sant Pau perquè l'Ajuntament pogués seguir negociant amb el propietari la compra del local. L'Ajuntament de Barcelona havia presentat una oferta de compra de 9,5 milions d'euros al propietari del local, però no va prosperar.
Finalment, l'Ajuntament ha aconseguit adquirir el sòl a un nou propietari per 8 milions. Amb aquest acord, un cop finalitzin els 55 anys de cessió del dret de superfície a l'actual propietari, la propietat de la finca, dels pisos i del gimnàs passarà íntegrament a mans municipals. "Equipament pel barri que paren l'atenció en les persones més vulnerables que hi són quan han de ser com la pandèmia".
A qui aniran destinats els pisos protegits?
Amb aquesta operació s’assegura el doble objectiu d'ampliar el parc públic de lloguer assequible de la ciutat i, a la vegada, mantenir l’activitat del Gimnàs Sant Pau en la mateixa ubicació actual.
La presidenta de la Fundació Hàbitat 3, Carme Trilla, considera l'acord com un "èxit col·lectiu". El compromís és que els 36 pisos nous es destinin a lloguer social, gestionats per aquesta Fundació Hàbitat3 i que allotgin íntegrament persones ateses per la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social.