Des que l’Ajuntament de Barcelona va engegar una política de mesurament del soroll en els anomenats àmbits tensionats acústicament i s’han implementat mesures per combatre’l com la reducció d’horaris de les terrasses, el soroll nocturn s'hauria reduït en diversos punts de la ciutat, com ara el carrer d’Enric Granados. Segons ha informat el consistori, ha estat gràcies a les actuacions efectuades, com la reducció d’horaris en terrasses i en locals de restauració i establiments alimentaris, que s’ha aconseguit reduir sensiblement el soroll en diferents barris de la ciutat, afavorint d’aquesta manera el descans dels veïns, arribant en alguns punts a reduccions de fins a 5 decibels.
Així, en espais com el carrer d’Enric Granados, al districte de l’Eixample, s’ha constatat una reducció de soroll en període nocturn entre 2 dBA al tram superior i de fins a 5 dBA al tram inferior. En altres espais que compten amb sensors acústics, com l’àmbit del carrer Joaquín Costa i els entorns de la sala de festes La Paloma s’ha registrat una disminució de 2 dBA, i a la plaça de George Orwell, també al districte de Ciutat Vella, la reducció de soroll seria de 3,5 dBA. En un altre àmbit, els Jardins de la Mediterrània, al districte de Sants-Montjuïc, la reducció dels horaris de terrasses hauria possibilitat una reducció del soroll nocturn de més de 5 dBA.
Reducció moderada a les places de Gràcia
També s’hauria assolit una reducció del soroll nocturn en les places de Gràcia, per bé que més moderada, entre 1 i 2,5 dBA. Segons l’Ajuntament, l’estudi d’avaluació d’aquest àmbit ha constatat la necessitat de continuar desenvolupant mesures orientades a disminuir el nivell sonor durant la nit. A més, el consistori ha informat que s’estan elaborant plans específics de mesures de reducció del soroll nocturn en altres zones de la ciutat, com ara el Triangle lúdic i el carrer Rogent, al districte de Sant Martí i la plaça de la Virreina de Gràcia.
Altres punts on s’elaboren diagnosis del soroll nocturn són el carrer d’Allada Vermell, el carrer de Miquel Pedrola i Alegre i la plaça de Sant Cugat de Ciutat Vella, els eixos de Nou de la Rambla, Blai i Blesa a Sants-Montjuïc i els carrers Tuset i Aribau a Sarrià-Sant Gervasi. De forma paral·lela al desplegament d’aquestes mesures de reducció del soroll, es continua treballant la redacció dels plans específics a la nova Zona Acústica de Règim Especial (ZARE) del passeig del Born i de les que ja existeixen als districtes de Gràcia i Ciutat Vella.
Cal recordar que el soroll és el segon factor ambiental que més impacta en la salut de la població, just per darrere de la contaminació de l’aire. En el cas de Barcelona, segons les estimacions fetes per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), més de 210.000 persones pateixen una molèstia intensa com ara afectació emocional, psicològica o social severa, i més de 60.000 persones pateixen un trastorn greu de la son.