El districte de Sant Martí de Barcelona, concretament els barris de la Verneda i la Pau i del Besòs i el Maresme, estrenaran els propers mesos quatre noves promocions d’habitatge protegit construïts amb mètodes industrialitzats, una manera de gestionar la construcció que permet accelerar les obres, amb una reducció del temps d’execució del 35% respecte a una obra convencional, i amb uns criteris de sostenibilitat en els quals la fusta i els aïllants de suro prenen protagonisme en una iniciativa diferent de la de la construcció de pisos a partir de contenidors, el programa Aprop, que de tota manera seguirà vigent amb noves construccions.
Al número 22 del carrer Binèfar ja està gairebé enllestida una d’aquestes quatre promocions. Es tracta d’una zona en plena expansió a tocar de l’estació de metro de La Pau, on també se situa una altra de les promocions, al carrer Lola Iturbe Arizcuren, 13, mentre que les altres dues se situen als carrers Pallars, 477 i Marroc, 180. L’edifici de Binèfar, que preveu lliurar claus el mes d’octubre, conté 24 habitatges destinats a lloguer per a joves i són un exemple d’aquest tipus de construcció que ha impulsat l'Institut Municipal de l'Habitatge i la Rehabilitació (IMHAB) a partir de tres objectius bàsics: la qualitat arquitectònica, la construcció amb materials amb poc impacte ambiental en el seu procés de fabricació i la reducció del termini executiu.
Tot plegat, segons ha explicat la primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, s’aconsegueix gràcies a l’adaptació del mètode industrialitzat, que permet “licitar al mateix temps projecte i obra”, de tal manera que els promotors poden treballar totes les parts del nou edifici alhora, ja que mentre es comença a treballar sobre el terreny amb els fonaments, ja es poden anar preparant tots els mòduls que formaran part de l’edifici acabat. Bonet ha defensat aquest sistema, molt habitual en altres punts d’Europa, però que a l’Estat espanyol només es pot utilitzar amb un caràcter d’excepcionalitat, recordant que “cal generar més habitatge a Barcelona”.
Sobre el terreny, la construcció de l’edifici del carrer Binèfar ha pogut esdevenir una realitat en poc més de tres anys, mentre que amb un sistema de construcció convencional s’hauria allargat almenys fins a cinc anys. Així mateix, s’ha optat per materials sostenibles com la fusta, que permet treballar amb panells prefabricats i que generen menys emissions de CO₂ que la construcció en formigó. Els 24 pisos del nou edifici, que es començaran a habitar a partir de l’octubre i estaran destinats a joves de fins a 35 anys consten de dues habitacions més cuina integrada al saló i bany.