El temple de la Sagrada Família treballa amb l’objectiu d’acabar les obres en el marc d’una dècada, però la finalització definitiva té pel davant un escull important, la construcció d’una escalinata d’accés a la Façana de la Glòria que travessi el carrer Mallorca. Construir-la segons el projecte de la Junta Constructora suposa expropiar els residents de l’altra banda del carrer i enderrocar els edificis on viuen, un fet previst al Pla General Metropolità (PGM) del 1976 que ha generat un conflicte entre temple i veïns que dura des dels anys setanta però que ara, amb un calendari més ajustat de finalització, reclama una solució definitiva.
🧩 Trencaclosques final de la Sagrada Família: revelen tres projectes d’afectacions a veïns
En aquest marc, i pocs dies després que es donessin a conèixer diversos projectes que permetrien reduir les expropiacions, que segons el PGM podrien arribar al miler, l’Ajuntament de Barcelona s’ha reunit aquest dijous a la tarda amb representants de l’Associació de Veïns i Veïnes Sagrada Família i l’Associació de veïns afectats per la construcció del temple de la Sagrada Família per encarrilar la situació. De la trobada n’ha sortit un compromís per part del consistori, el de trobar en aquest mandat, és a dir, abans de les eleccions municipals del 2027, una solució acordada per totes les parts. Això sí, deixant l’execució d’aquesta possible solució per a més endavant.
Així ho ha explicat en declaracions als mitjans després de la reunió amb els veïns la primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, que ha marcat la necessitat de trobar la solució davant un “calendari molt més cert de final d’obres”, i per això ha marcat dues premisses en el que no és més que l’inici d’una negociació, “hem de trobar una solució aviat i que garanteixi el dret a l’habitatge”. Pel que fa a la primera premissa, la mateixa Bonet ha afirmat que el govern municipal ha “entomat la voluntat que aquest mandat sigui el mandat en que siguem capaços de trobar una solució urbanística definitiva per la Façana de la Glòria i la seva continuació”.
"Reallotjament o indemnització"
Respecte a garantir el dret de l’habitatge, Bonet ha recordat que en el cas d’una expropiació forçosa, com seria el cas, els afectats “tenen dret a un reallotjament o una indemnització”, apuntant que si finalment la solució acordada comporta expropiacions, qui hauria d’afrontar el cost hauria de ser “el beneficiari, que no és l’Ajuntament”, en una referència implícita que els reallotjaments o indemnitzacions les hauria de costejar la Junta Constructora de la Sagrada Família. De fet, una de les possibilitats que hi ha sobre la taula és la de reubicar els veïns afectats en un solar adjacent que ja és propietat de la Sagrada Família.
En tot cas, Bonet ha insistit en que caldrà “traduir el planejament urbanístic vigent del 1976 i no executat en una nova realitat jurídica fruit de la proposta o la solució urbanística que finalment acordem”, apuntant que la solució final hauria de comprendre “una modificació del PGM que tradueixi l’acord en una nova realitat”, que ja no seria la plantejada el 1976. Sobre les propostes donades a conèixer pels veïns i treballades amb l’anterior govern municipal, Bonet ha assegurat que les coneix i que "estan sobre la taula com altres propostes”.
Això sí, tot i que Bonet ha considerat que la reunió “ha anat bé”, ha insistit en que només han quedat clares les premisses amb que l’ajuntament encara la negociació, és a dir, la intenció de trobar una solució aquest mandat que garanteixi el dret de l’habitatge, però sense donar cap pista de com seria aquesta solució. De fet, la primera tinenta d’alcaldia no ha volgut verbalitzar si la solució final ha de passar per construir o no l’escalinata o afectar més o menys veïns, sinó que ha considerat que la voluntat del consistori “no és arribar a una determinada solució, sinó arribar a una solució acordada que garanteixi el dret de l'habitatge i que sigui aviat”.
“No és convenient ni facilitadora la premissa de si fem o no escalinata”, ha apuntat Bonet, que ha afegit la intenció de l’ajuntament d’asseure en una mateixa taula els veïns afectats, la Junta Constructora i el mateix Ajuntament. A més, ha assenyalat que el compromís del govern municipal és el de trobar la solució aquest mandat, però tenint en compte que l’execució s’allargarà almenys fins a l’altre mandat, ja que no es preveu que la Façana de la Glòria estigui acabada a curt termini, i serà aleshores quan ja s’haurà d’aplicar la solució. Bonet espera arribar a aquest moment amb una solució consensuada per totes les parts que posaria punt final a un conflicte de gairebé mig segle d’existència.