La necessitat de regeneració dels habitatges del barri del Besòs i el Maresme, al districte de Sant Martí de Barcelona, té tots els elements per convertir-se en un termòmetre de l’actuació de l’actual govern municipal en aquests primers mesos de mandat. Al final del mandat anterior ja van aflorar divergències entre PSC i Barcelona en Comú sobre com encarar la necessitat de rehabilitar aquest barri, amb greus carències constructives, i el desembre passat, la mateixa oposició va forçar a la celebració d’una comissió extraordinària per tractar la qüestió, amb una insòlita triple aliança entre comuns, ERC i Trias per Barcelona, mentre que els veïns, articulats a l’entorn de la Plataforma SOS Besòs, pressionen per accelerar uns tràmits que s’allarguen fins i tot dècades en el millor dels casos.
En aquest context, aquest divendres el govern municipal ha anunciat que ha donat per finalitzada la campanya d’inspeccions en 45 comunitats amb 1.008 habitatges situats a l’àrea delimitada pels carrers Llull, rambla Prim, Bernat Metge i el terme municipal de Sant Adrià de Besòs, cosa que permetrà impulsar la regeneració de fins a 897 habitatges, 204 en aquest mateix mandat i 693 a executar a partir del següent mandat, és a dir, més enllà de 2027. El regidor de Sant Martí, David Escudé, ha assenyalat que la finalització de la campanya d’inspeccions els ha permès obtenir una “diagnosi” que ara permet “fer un pas endavant” en un projecte a llarg termini que podria arribar a abastar fins a quatre mandats fins a la seva finalització.
Per la seva banda, el gerent d’urbanisme, David Martínez, ha assenyalat que amb la diagnosi i la “finalització de la prova pilot”, que és la regeneració dels habitatges del carrer Messina, 11, es tenen els elements necessaris per tirar endavant el procés de regeneració de gran abast. Ara bé, també ha assenyalat que, com que es tracta d’habitatges de titularitat privada, necessiten la “cohesió de les comunitats de propietaris”, un fet que no es dona en totes les circumstàncies. De fet, aquest és l’escull que més han qüestionat des de la Plataforma Sos Besòs, que han assenyalat que la promesa de rehabilitació de pisos “és la mateixa del 2020”, i han denunciat, per boca de la seva portaveu, Teresa Pardo, que l’Ajuntament “exclou les comunitats no cohesionades”, quan es podrien activar “intervencions subsidiàries” per no deixar part dels veïns fora del procés de regeneració.
En tot cas, el pla anunciat per l’Ajuntament inclou actuacions en 1.251 habitatges que es divideixen en dos nivells de prioritat. D’aquests, en aquest mandat 2023-2027 s’actuarà en un total de 897 pisos mitjançant obra, projecte o planejament urbanístic. En el primer nivell de prioritat està previst executar els 10 edificis de la prova pilot, que agrupen un total de 204 pisos. La inversió total prevista per aquests 10 edificis és d’uns 10 milions d'euros, dels quals dues terceres parts les aportarà l’Ajuntament i la resta es completarà amb recursos dels fons europeus Next Generation –aproximadament un 25%– i la resta amb les aportacions de les comunitats de veïns i veïnes.