El Departament de Drets Socials destinarà gairebé 390 milions d’euros per reforçar els serveis socials i altres programes de protecció de l’Ajuntament de Barcelona. La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, i la tinenta d’Alcaldia de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, han arribat a un acord per al nou contracte programa entre totes dues administracions per al període 2022-2025. El Departament dotarà enguany 111 ajuntaments de més de 20.000 habitants, consells comarcals i altres ens supramunicipals amb 1.385 milions d’euros per finançar els serveis socials i altres programes de protecció social per al període 2022-2025, dels quals 389.514.826 euros corresponen a l’Ajuntament de Barcelona.
La consellera Cervera ha destacat que la ciutat de Barcelona rebrà el 28,15% del total de la inversió prevista en el nou contracte programa. “Com a capital del país té una singularitat especial que requereix la nostra màxima atenció”, ha explicat Cervera, per a qui “les persones són la nostra prioritat i la col·laboració entre administracions és imprescindible. Per això hem apostat per reforçar els serveis socials amb un increment de la dotació, que permetrà tenir més professionals, i nous programes que s’adapten a les especificitats de cada territori, com el sensellarisme i l’envelliment quilòmetre zero”. Per a la consellera, per seguir avançant en drets socials "és imprescindible la mirada local, ja que són els qui coneixen de primera mà la situació i les necessitats de les veïnes i els veïns i tenen la capacitat d’oferir-los una resposta immediata”, ha comentat la titular de Drets Socials.
Sensellarisme i teleassistència
En comparació amb l’anterior contracte programa, es preveuen dues actuacions destacades: la lluita contra el sensellarisme -a Barcelona s’hi destinen 23 milions d’euros- i el servei de teleassistència (7,1 milions). Així, dins el marc d’acció per a l’abordatge del sensellarisme es posa l’atenció en el col·lectiu de persones sense llar, activant els recursos d’equipaments i serveis a cada territori per tal de prevenir l’exclusió social, això permetrà consolidar projectes d’innovació social que l’Ajuntament de Barcelona havia posat en marxa en forma de proves pilot.
Seguint l’aposta per un nou model de servei d’atenció en l’entorn domiciliari, es reforça el pas cap a la teleassistència avançada, utilitzant els darrers avenços en tecnologia de suport i cura dins i fora del domicili, per garantir una comunicació permanent en el seu entorn proper i a la comunitat com un element nou cap al nou model d’atenció en l’entorn domiciliari, que inclou també el servei d’atenció domiciliària, del qual s’ha incrementat el preu hora.
Envelliment quilòmetre zero
Altres conceptes i xifres a destacar dels serveis socials de Barcelona són: 74,1 milions per sufragar els equips bàsics d’atenció social, els 9,7 milions destinats als serveis d’intervenció socioeducativa o els 25,5 per als equips d’atenció a la infància i a l’adolescència o els més de 9 milions per a ajudes d’urgència social. A banda, es destinen 368.400 euros al programa d’Envelliment quilòmetre zero per tal de promoure un nou model d’envelliment actiu que potenciï les capacitats de les persones grans perquè puguin mantenir la seva autonomia personal el màxim temps possible i que afavoreixi la seva socialització.