L’artista urbà italià establert a Barcelona TVBoy, que sovint deixa la seva empremta artística en els llocs més inversemblants de la capital catalana, ha estat aquests dies a Ucraïna, on, segons recull l’agència Efe, ha estat convidat per la fundació Cesvi, una de les organitzacions humanitàries més grans d'Itàlia. Salvatore Benintende, nom real de TVBoy, ha estat a les ciutats de Butxa i Irpin, localitats properes a Kíiv que van ser bombardejades i ocupades per militars russos durant els mesos de febrer i març del 2022, a l’inici de la invasió russa d’Ucraïna. Els estralls de la guerra són clarament visibles als seus carrers, pendents d’una costosa reconstrucció.
Com no podia ser d’altra manera, TVBoy ha aprofitat la visita per pintar sobre els murs dels edificis diverses obres que reflecteixen el seu punt de vista sobre la situació que travessa Ucraïna i la seva esperança que el conflicte bèl·lic finalitzi ben aviat. En un dels grafitis es pot veure dos nens d’esquena preparats per jugar a futbol amb samarretes de color blau cel i groc, els de la bandera nacional ucraïnesa i amb els dorsals 20 i 23 i les paraules ‘pau’ i ‘esperança’, escrites en anglès. La pilota també manté els mateixos colors, blau i groc amb que s’identifica el país.
Un altre dels grafitis es veu una nena pujada a una escala pintant un símbol de la pau, també en colors blaus i grocs, i en un tercer, una altra nena, vestida de groc i blau cel, parla amb un soldat. Aquestes obres estan situades en murs de la ciutat d’Irpin, algun d’ells en centres esportius i culturals i volen ser un reflex de la situació quan queda menys d’un mes per arribar a un any de guerra. Tot i que a Butxa i Irpin el pitjor ja va passar i tornen a estar sota control ucraïnès, les seqüeles es mantindran durant anys, tant per la destrucció que van cometre els russos com per crims irreparables com els descoberts en fosses comunes de Butxa.
Referent de l’art urbà barceloní
TVBoy és un referent de l’art urbà barceloní gràcies a les seves actuacions, que sempre son sorprenents però lligades a l’actualitat. Una de les últimes obres a la capital catalana és la de Leo Messi com a guanyador de la copa del món de futbol, que lamentablement va ser vandalitzada pocs dies després d’executar-se. Així mateix, durant un temps l’artista va convertir un vell plafó situat al carrer del Bisbe en un espai expositiu on precisament ja havia fet grafitis en contra de la guerra, amb les imatges dels presidents ucraïnès i rus, Volodímir Zelenski i Vladímir Putin respectivament. Amb tot, aquest plafó, que ocultava una antiga vitrina va desaparèixer en el marc d’una renovació de la façana.