L’Arc de triomf de Barcelona ha estat l’escenari d’una espectacular trobada de colles geganteres que han celebrat el sisè centenari de gegants a Barcelona, una gran exhibició de cultura popular a la qual han assistit més de 20.000 persones, que han omplert el passeig de Lluís Companys. La Trobada Nacional de Gegants s’ha celebrat finalment, malgrat l’amenaça de pluja, i ha reunit a més de 600 gegants i gegantes, de 200 colles geganteres, en una jornada històrica pel món geganter i la cultura popular barcelonina. Els gegants han vingut des de tots els racons de Catalunya i també del País Valencià, la Catalunya Nord, Aragó, Navarra, el País Basc i Madrid. El moment culminant de la trobada han estat les ballades finals amb totes les colles a l’uníson, al so del grup de música Metralla.
✨ La Trobada Nacional de Gegants commemora els 600 anys de la primera referència escrita d'un gegant al món. Va ser a la processó del Corpus de Barcelona de l'any 1424 i, aquest diumenge 28 d'abril, s'ha celebrat amb la participació de 230 colles i 600 gegants de tot Catalunya… pic.twitter.com/Ok8mbA4zTJ
— Cultura Diputació Barcelona (@CulturaDIBA) April 28, 2024
Avui tenim l'honor de participar a la Trobada Nacional de Gegants #Gegants600 multitudinària festa dels #gegants #culturapopular pic.twitter.com/d5ShOlPTZU
— Gegants de Sant Jaume (@GegantsStJaume) April 28, 2024
Aquesta imatge dels @gegantsstammar de 1877 és la foto gegantera original més antiga que es conserva.
— Històries de Barcelona (@historiesdebcn) April 28, 2024
Però sabeu quin va ser el primer gegant de Barcelona?
Us ho explico aquí👇https://t.co/TbpQrEGISI#Gegants600 pic.twitter.com/s6CbGUDErE
Els Gegants del Pi, finalment presents
Els gegants de la Ciutat i les colles de Barcelona han fet d’amfitriones d’una jornada única, la més gran que s’ha fet mai, i a la que finalment han pogut assistir els Gegants del Pi, amb les ovacionades figures de Mustafá i Elisenda, després de l’accident que van patir a Girona la setmana passada i que havia deixat en l’aire la seva presència a la trobada. Inicialment, estava prevista la participació d’un total de 230 colles geganteres, que s’han quedat finalment en unes 200 a causa de les condicions meteorològiques.
Les quatre cercaviles de la Trobada Nacional de Gegants han sortit des del Parc de la Ciutadella (passeig dels Til·lers), el Born (plaça Comercial), la ronda de Sant Pere (a l’alçada de la plaça d’Urquinaona) i el Parc de l’estació del Nord, i s’han acabat trobant al mig del passeig de Lluís Companys, on s’han fet els balls de protocol i les ballades finals.
Pròximes trobades geganteres
En el marc de la celebració dels 600 anys de gegants a Barcelona, la ciutat també acollirà diverses trobades de gegants per commemorar l'aniversari, i així durant les Festes de la Mercè, al setembre, diversos gegants d'Europa i de la resta d'Espanya visitaran la capital catalana per ser partícips d'una Trobada Internacional de Gegants. A l'octubre, tindrà lloc una mostra de gegants centenaris i històrics de Catalunya, alguns originals i altres inspirades en peces de fa més d'un segle que s'han recuperat en els últims anys. A les parelles de gegants centenaris i històrics de Barcelona se sumaran un gran nombre de gegants de tota Catalunya, que per protocol habitualment no ballen fora de les seves poblacions, però faran una excepció per a aquesta festa extraordinària.El Born CCM i el Palau de la Virreina acolliran els dies 18 i 19 d'octubre un Congrés dedicat als gegants amb xerrades, taules rodones i presentacions de ponències.