Barcelona ja es prepara per a la celebració de Nadal i enguany ho fa amb una novetat que té un rerefons polític que no es pot passar per alt. És el primer cop des de l’any 2010 que els dos llogaters de la plaça Sant Jaume són del PSC, amb Salvador Illa a la banda muntanya i Jaume Collboni a la banda mar. I aquest fet es notarà, precisament, amb una instal·lació nadalenca conjunta a la plaça cívica de Barcelona que, això sí, no tindrà la forma de pessebre, ni tradicional, ni modern. En concret, a Sant Jaume, i com a resultat de la col·laboració entre les dues administracions, es podrà veure un gran estel de 20 puntes, que inclourà espectacle lumínic i musical.

Aquesta instal·lació nadalenca, que es complementarà amb dos pessebres tradicionals als patis de carruatges corresponents d’Ajuntament i Generalitat, serà una estructura de ferro, metracilat i LEDs, amb un pes total de 2,5 tones i un diàmetre de nou metres, amb forma d’icosaedre, és a dir vint puntes amb bases piramidal, on cada punxa mesurarà quatre metres de llarg. Aquest estel, batejat amb el nom d’‘Origen’ s’il·luminarà als vespres i projectarà alhora llums a les façanes dels dos palaus, a partir del 29 de novembre fins el 5 de gener i anirà acompanyat també de música. ‘Origen’ és obra dels creadors Xevi Bayona i Àlex Posada i ha tingut un cost de 145.000 euros, als que cal afegir els 50.000 que costarà el pessebre de l’Ajuntament de Barcelona.

nadal sant jaume 2024 foto icub 2
Recreació de l'estel de Nadal a la plaça de Sant Jaume / Foto: ICUB

En la presentació d’aquesta instal·lació, el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, Xavier Marcé, ha indicat que l’acord amb la Generalitat “unifica un relat” que altres anys havien generat una certa “confusió d’elements”, mentre que la secretària general del Departament de la Presidència, Eva Giménez, ha considerat com “una molt bona notícia que les dues institucions de la plaça de Sant Jaume hagin treballat conjuntament”. Per la seva banda, els creadors d’’Origen’ han marcat distàncies amb l’estel de la Sagrada Família tot apuntant que  el del temple és de dotze puntes, un dodecaedre, i que a més “l’estel és un element comú a moltes civilitzacions”.

El pessebre tradicional, dins de l’Ajuntament

L’altra novetat d’enguany és que el pessebre tradicional de l’Ajuntament de Barcelona es trasllada des de la seva ubicació habitual al Museu Marès, al pati de carruatges del mateix Ajuntament de Barcelona. A més, al Palau de la Generalitat també hi haurà un altre pessebre de format tradicional. Tots dos seran responsabilitat de l’Associació de Pessebristes de Barcelona i el de l’Ajuntament tindrà com a temàtica el centenari del poeta Salvat-Papasseit i la seva relació amb el mar i el Port Vell.

Pessebre tradicional marítim foto icub
Esbós del pessebre tradicional, inspirat en el port que va conèixer Salvat-Papasseit / Foto: ICUB
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!