L’entitat Barcelona Comerç, que aplega 23 eixos comercials repartits per tota la ciutat, ha celebrat aquest dimarts el seu 20è aniversari en un acte en el que s’han lliurat els Premis Barcelona Comerç en la seva dinovena edició, que distingeixen la qualitat, valor i trajectòria de comerços i comerciants de tota la ciutat i que, com a novetat d’enguany, ha afegit un nou guardó als tradicionals premis a la Innovació, Trajectòria, Compromís i Proximitat incloent el Premi de Barcelona al Món, que reconeix la contribució de comerços barcelonins a la projecció internacional de la identitat i prestigi de la ciutat, que en aquesta primera edició ha estat atorgat a la centenària Pastisseria Foix de Sarrià. La intenció de Barcelona Comerç amb aquesta categoria específica és la de reivindicar l’impacte global del comerç i el seu paper com a ambaixadors de la cultura i l'estil de vida barceloní al món.

L'acte ha comptat amb la presència de l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni i el conseller d’empresa i Treball, Miquel Sàmper, a més del president de Barcelona Comerç, Pròsper Puig i tots els patrons de l'entitat, acompanyats per representants de l'administració, d'organismes i organitzacions del món del comerç. Durant l’acte, el conseller Sàmper ha destacat que el comerç “suposa un 15% del PIB, amb més de 90.000 establiments” a Catalunya i ha lamentat les dificultats per tenir relleu en els comerços i els oficis i ha anunciat que, per part del Govern, aquesta serà la “legislatura de la desburocratització”.

Al seu torn, l’alcalde Collboni ha destacat “el gran orgull com a ciutat d’un teixit comercial i un associacionisme comercial” com el de Barcelona. Així mateix, ha recordat que Barcelona opta a la capitalitat europea del comerç de proximitat i ha fet esment de l’anomenada taxa Amazon per combatre les grans distribuïdores en línia per defensar aquest comerç de proximitat.

Per la seva banda, Pròsper Puig ha apuntat que vint anys després de l’existència de l’entitat, “el comerç és diferent, però roman immutable el valor dels nostres comerços als barris” i ha fet una crida a evitar “el parany europeu de concentrar tot el comerç al centre de la ciutat”, reclamant millores en aspectes com la burocràcia, els plans d’usos, les condicions laborals i l’equitat amb altres operadors comercials. Amb esperit crític, Puig ha apuntat que “els plans de barris no compleixen amb les necessitats del comerç de proximitat”, tot defensant la necessitat de polítiques integrals que considerin el comerç en la seva planificació i execució. Entre d’altres, a la celebració hi han assistit la regidora de comerç de l’Ajuntament de Barcelona, Raquel Gil, els presidents de grup municipal de Junts-Trias per Barcelona, Jordi Martí Galbis, i del Partit Popular, Dani Sirera, així com el portaveu municipal d’ERC, Jordi Castellana, i el regidor de Barcelona en Comú Pau González Val. En la celebració d’aquest any s’han estrenat també nous guardons, creacions de l’espai d’artesania Petit Gaudí Eixample.

Relació de premiats

  • Premi Innovació al Comerç: Dos Punts (Eix Cor d’Horta), comerç de llanes i manualitats
  • Premi Compromís Social: La Conservera BCN (Eix Coreixample), Menjar per emportar, càtering i gastroexperiències, especialistes en conserves i semiconserves
  • Premi Trajectòria del Comerç: Farmàcia Franquesa (Eix Sant Andreu), farmàcia centenària inaugurada el 1842
  • Premi Millor Comerç de Proximitat: Obrador Delacrem (Eix Coreixample), gelateria artesana
  • Premi de Barcelona al Món: Pastisseria Foix de Sarrià (Eix Sarrià), pastisseria centenària
  • Premi Joan Mateu: Manuel Arias (Eix Cor d’Horta), expresident de l’Eix Cor d’Horta i fundador de Barcelona Comerç
  • Premi Compromís amb el Comerç: Port de Barcelona
  • Premi Compromís Europeu amb el Comerç: Oficina a Barcelona del Parlament Europeu
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!