En una setmana marcada a Barcelona per la votació inicial de les ordenances fiscals per al 2025, que tindrà lloc dimecres a la tarda en el marc de la Comissió d’Economia, el Gremi d’Hotels de Barcelona ha volgut dir la seva davant el seguit de propostes presentades tant pel govern municipal com pel grup de Barcelona en Comú, que proposen incrementar l’Impost de Béns Immobles (IBI) als edificis amb més valor cadastral, fet que afecta directament uns dos-cents immobles amb ús d’hotel, per rebutjar aquesta proposta, apuntant que “ataca i desincentiva el desenvolupament del producte turístic de qualitat a Barcelona”.
En un comunicat fet públic aquest dilluns, el Gremi s’ha mostrat “perplex” davant aquesta iniciativa, alhora que ha denunciat que s’ha plantejat des de la “frivolitat”, i sense “diàleg previ amb el sector ni criteri vers els objectius de governança turística”. Així mateix, els hotelers apunten que apujar l’IBI a aquest tipus d’immobles “només compleix objectius recaptatoris i electoralistes”, a més de “posar en entredit” la voluntat del govern d’apostar pel “foment d’una activitat turística de qualitat a Barcelona”. A més, el sector ha denunciat “l’asfíxia fiscal” i la “criminalització de l’activitat turística” a que es consideren sotmesos per part de les administracions.
Per això, el gremi hoteler ha reclamat al govern municipal que “reflexioni sobre aquesta proposta”, així com la presentada per ERC que reclama un augment del recàrrec municipal de la taxa turística dels 4 euros actuals fins als 8. També reclamen que l’Ajuntament “torni al camí del diàleg i respecte institucional” i que les mesures que es proposin en el futur “vagin encaminades clarament a la millora de la governança turística a Barcelona, a potenciar la qualitat de l’activitat turística del destí i dels seus actors així com, al foment d’una activitat més responsable i cohesionada amb el seu entorn”.
La setmana passada, el govern municipal del PSC va presentar la seva plataforma d’ordenances fiscals, que inclou l’increment de l’IBI als establiments amb major valor cadastral, que afectaria especialment els hotels de luxe que, per la seva mateixa condició, estan situats també en immobles de luxe. La proposta és apujar l’actual tipus de l’1% a un 1,08%, malgrat que aquest mateix dijous els comuns van proposar arribar a l’1,30%, el màxim permès legalment. També en aquest àmbit de fiscalitat turística es manté la proposta, ja anunciada, de quadruplicar el preu que paguen els autocars turístics, amb la introducció d’una nova taxa de 35 euros diaris per utilitzar la Zona Bus, a banda d’altres increments, de manera que un autocar turístic passaria de pagar uns 20 euros al dia a uns 80 euros.