Agents de la Guàrdia Civil escorcollen la incineradora de Sant Adrià de Besòs aquest dimecres per aclarir si realitza correctament o no la combustió de partícules contaminants, tal com va denunciar la plataforma Aire net al jutjat. La Fiscalia de Medi Ambient també està personada en el procediment i va defensar l’escorcoll de la planta, gestionada per l’empresa pública Tersa. El titular del jutjat d’instrucció 5 de Badalona ha ordenat aquest escorcoll a la cerca d’irregularitats, després que l’Audiència de Barcelona donés la raó a la plataforma veïnal metropolitana, representada com acusació per l’advocat Francesc Jufresa. Agents de la unitat del Seprona, especialitzada en temes Medi Ambient, han entrat a primera hora a les oficines de la planta, que funciona amb normalitat. Altres agents de la Guàrdia Civil, custodien la porta principal d’entrada de la planta, situada en un lateral la ronda Litoral.

El regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica de l'Ajuntament de Barcelona i president de l'empresa pública Tersa, Eloi Badia, va declarar l’11 d’abril davant del jutge de Badalona per aquesta presumpta comissió d'un delicte ecològic en relació amb l'emissió de partícules contaminants de la incineradora de Sant Adrià de Besòs.  El regidor va assegurar al jutge que les emissions “estan dins dels paràmetres permesos”. La defensa va argumentar que Acció Climàtica ha validat el sistema per mesurar la temperatura de combustió. 

 

Aclarir la combustió de residus

Inicialment, el jutge de Badalona va desestimar l’escorcoll de la incineradora del Besòs en considerar-la “prospectiva”, però l’Audiència de Barcelona va fer-lo rectificar. La Guàrdia Civil considerava necessària l’entrada a la planta per verificar el funcionament de l’algoritme T2s, que garanteix la combustió completa dels residus. També vol verificar la descàrrega de les cendres, així com verificar si el Sistema Automàtic de Medicions compleix la normativa, entre d’altres. I l’Audiència, com la Fiscalia i Aire net, va considerar que només amb l’entrada a la plata es podia fer aquesta diligència d'investigació, que aquest dimecres es materialitza.

Mercuri i contrastar dades

La plataforma veïnal sosté que les dades públiques revelen emissions a l'atmosfera de substàncies com el mercuri, amb paràmetres "molt superiors als admesos per la legislació vigent".

En el recurs, la Fiscalia de Medi Ambient de Barcelona també defensava l’escorcoll per tal de verificar el funcionament de l’algoritme T2s, el qual —detalla— és un sistema de càlcul de temperatura del que disposa cada forn per calcular el temps de residència que està el gas en la xemeneia per a la seva combustió completa de les partícules, i constatar la veracitat de les informacions facilitades per l’empresa pública metropolitana a la Generalitat.