Des d’aquest dilluns i al llarg de tota la setmana, la Guàrdia Urbana de Barcelona ha posat en marxa l’operació ‘0’25’, una campanya emmarcada en el Pla local de seguretat viària i la setmana de Sant Joan amb l’objectiu general de reduir la sinistralitat viària, tant pel que fa al nombre d’accidents com al de víctimes. Segons ha informat la mateixa policia local, els objectius específics del dispositiu, a través dels controls, són els de prevenir i detectar el màxim nombre de persones conductores amb resultat positiu, per la qual cosa s’incrementaran els controls d’alcoholèmia i drogues.
A més, s’incidirà en la realització de proves d’alcoholèmia i de drogues als conductors de bicicletes i ciclomotors, un col·lectiu especialment vulnerable que ha vist incrementada l’accidentalitat en els darrers anys. Així mateix, es treballa a adoptar les mesures correctores adients per reduir el risc que es produeixin accidents motivats per la conducció amb nivells d’alcohol superiors a les taxes permeses o sota els efectes de substàncies estupefaents i també es corregiran infraccions relacionades amb el fet de no sotmetre’s a les proves de detecció quan s’ha requerit sotmetre-s’hi. Aquesta campanya específica estarà vigent fins aquest diumenge, 25 de juny, inclòs.
Objectiu, zero víctimes el 2050
Aquestes mesures estan emmarcades en un objectiu a llarg termini a partir de la premissa que les víctimes dels sinistres de trànsit són evitables, i cal prendre consciència d’aquest fet amb el propòsit que conductors i vianants s’involucrin cada vegada més en el fet d’aconseguir arribar als objectius de reduir un 50% els lesionats greus i morts, tal com indica l’Estratègia de seguretat viària 2030, amb l’horitzó de cap víctima mortal durant l’any 2050.
Aquestes mesures de control se sumen així a un operatiu de Sant Joan encara no definit totalment en el que, si no hi ha canvis d’última hora impulsats pel nou govern municipal, es preveu que les guinguetes de la platja tanquin a dos quarts de quatre, amb l’objectiu que estiguin del tot recollides a les quatre de la matinada, un horari que facilita que a les cinc de la matinada es puguin desallotjar les platges amb la intenció de poder netejar-la i tenir-la en bones condicions per a l’arribada dels primers banyistes matutins. Aquest horari, el mateix que el 2022, és més restrictiu que el vigent fins al 2019, abans de la pandèmia, quan podien tancar a les cinc de la matinada. Per això, el Gremi de Restauració de Barcelona havia demanat que les guinguetes poguessin recuperar l’horari prepandèmic.