La primera reunió entre l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i la consellera de l’Interior, Núria Parlon, que ha tingut lloc aquest dimecres a l’Ajuntament, s’ha tancat amb dos acords que aprofundiran en la coordinació policial. En primer lloc, la recuperació dels equips d’investigació conjunta entre la Guàrdia Urbana de Barcelona i els Mossos d’Esquadra, amb la formalització d’un dispositiu mixt de 120 agents, 60 per cada cos, que, segons Collboni, posarà el focus en “els petits delictes, la multireincidència i els narcopisos”. El segon acord, també en l’àmbit de la col·laboració policial, suposarà facilitar l’accés recíproc als sistemes d’identificació dactilar i de videovigilància.
La reunió, que es va programar en el marc de la primera trobada entre Collboni i el president de la Generalitat, Salvador Illa, ha estat considerada per Collboni com un “punt d’inflexió en les polítiques de seguretat a Barcelona, amb fruits i avenços concrets”, tot apuntant que “la seguretat és un tema prioritari” per a l’Ajuntament de Barcelona. En la roda de premsa posterior a la trobada, en que han comparegut al costat de Collboni i Parlon el tinent d’alcaldia de prevenció i seguretat Albert Batlle i l’Intendent Major de la Guàrdia Urbana Pedro Velázquez per part de l’Ajuntament i el director general dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, i el comissari en cap del Cos de Mossos d'Esquadra, Miquel Esquius, per part del Govern, l’alcalde ha detallat els dos pactes tancats aquest dimecres, que els ha qualificat, en tot cas, de “primers acords”.
En primer lloc, Collboni ha assenyalat que Ajuntament i Govern han acordat, “des de la corresponsabilitat, la lleialtat institucional i la generositat”, la recuperació del “sistema d’investigacions conjuntes entre Mossos d’Esquadra i Guàrdia Urbana”, que prendrà forma en un dispositiu permanent de 120 agents, “especialitzats a compartir coneixement, intel·ligència i actuació en l'àmbit de la multireincidència, delictes de salut pública i narcopisos”, als quals la consellera Parlon ha afegit també “el problema de la tinença d’armes blanques”. Pel que fa al segon acord, es tracta d’aprofundir en “l’intercanvi d’informació policial” a partir de facilitar, per una banda, l’accés de la Guàrdia Urbana de Barcelona al servei d’identificació dactilar dels Mossos d’Esquadra, i per l’altre, possibilitar l’accés directe de la policia catalana al visionat de les càmeres de videovigilància que gestiona la policia local de Barcelona.
Per la seva banda, la consellera ha apuntat que la trobada amb l’alcalde se circumscriu en el compromís del Govern que totes les conselleries “treballin de la mà dels Ajuntaments per millorar les polítiques públiques”, per assenyalar que aquesta nova etapa de col·laboració es dona en un “entorn molt positiu” pel que fa a l’evolució dels fets delinqüencials, que segons dades exposades per Parlon han suposat, aquest estiu, “una reducció dels delictes en un 6,8%”. Pel que fa al nou context de col·laboració policial que ara s’obre amb Barcelona, Parlon ha assenyalat que la “coordinació policial és una eina importantíssima”.