Replicar en un context nadalenc la superilla literària de les dues últimes diades de Sant Jordi al centre de Barcelona. Aquesta és la petició que, també per segon any consecutiu, ha elevat l’entitat Eixample Respira, a l’inici de l’actual campanya nadalenca com a solució per evitar el que consideren una “problemàtica recurrent”, és a dir, “l’augment del trànsit al centre de la ciutat, la congestió, i els impactes negatius associats, com la contaminació, el soroll i les dificultats de mobilitat”. Per mitjà d’un comunicat fet públic aquest dimarts, es reclama poder celebrar “unes festes sense fums” per reivindicar “la necessitat de restringir la circulació de vehicles motoritzats a les zones de major afluència durant les festes”.

De fet, per a Eixample Respira, les mateixes il·luminacions nadalenques, convertides en un reclam per a visitants, “estan dissenyades per ser apreciades des de vehicles motoritzats i no des de la perspectiva dels vianants”, i per això alerten que es produeixen “situacions de perill”, quan els vianants ocupen la calçada per poder fer fotografies, un comportament que es repeteix des de fa uns anys al passeig de Gràcia i que, efectivament, comporta un risc d’atropellament quan els vianants no respecten els temps de passos semafòrics. Per a aquesta entitat, en tot cas, la solució passa per les restriccions al trànsit.

En aquesta situació, i seguint l’exemple del Sant Jordi sense fums i el programa Obrim Carrers, “que ja han demostrat el seu èxit”, aquest col·lectiu reclama que “els carrers del centre de la ciutat, com passeig de Gràcia, Rambla Catalunya, plaça Catalunya, els laterals de la Gran Via i els eixos comercials de cada barri es converteixin en zones exclusives per a vianants durant els vespres, caps de setmana i festius”, assegurant que “aquesta mesura permetria una millor experiència per a visitants i residents, garantiria un entorn més segur, sense embussos ni contaminació”. Tot plegat formaria un rectangle de restriccions entre el passeig de Gràcia i la Rambla Catalunya entre la Diagonal i la Gran Via, amb l’única excepció del carrer Aragó que quedaria obert al trànsit, i una segona superilla per sota de la Gran Via delimitada per les places Universitat i Urquinaona, amb els carrers Pelai, Fontanella i Roger de Llúria com a límits.

Proposta de superilla nadalenca / Foto: Eixample Respira

A més, l’entitat fa extensiva aquesta petició de restriccions “als principals eixos comercials dels barris, contribuint a descentralitzar les activitats nadalenques i a promoure el comerç de proximitat”, insistint que el “Nadal sense fums no només seria beneficiós per la salut i el benestar del veïnat, sinó que també milloraria l’experiència de compra i les activitats nadalenques per als visitants”. S’espera que en  els propers dies l’Ajuntament de Barcelona informi del seu dispositiu nadalenc, amb reforç d’agents de la Guàrdia Urbana i recomanacions als veïns i visitants del centre de Barcelona.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!