La polèmica pel veto de l'Ajuntament de Barcelona al projecte de l'Hermitage al Port continua. Després que dimecres passat la tinent d'alcaldia d'Urbanisme, Janet Sanz, assegurés que la proposta d'un projecte conjunt amb el Gran Teatre del Liceu a la Nova Bocana era simplement un "últim recurs per aconseguir l'acceptació de la ciutat", des d'Hermitage Barcelona han volgut manifestar-se davant la "gravetat de les afirmacions formulades".
En un comunicat, confessen l'"enorme astorament" amb què des de l'Hermitage han viscut "la manera com s’ha intentat deslegitimar el projecte restant valor a l’oferta cultural". "Un fet sense precedents a nivell internacional", ressalten. Asseguren que Hermitage Barcelona ha acollit amb entusiasme la possibilitat de treballar un projecte conjunt amb el Gran Teatre del Liceu i han coordinat els seus equips per aconseguir-ho. "Hermitage Barcelona vol, i així ho manifestem explícitament, que aquest programa sigui viable i aposta per desenvolupar un projecte que integri ambdues realitats", remarquen. "Tancar un projecte de mutu interès és perfectament possible si l’Ajuntament ho facilita", apunten en el comunicat.
Les polèmiques declaracions de l'Ajuntament
Unes declaracions que contradiuen les paraules de la tinent d'alcaldia Janet Sanz, que dimecres passat va insinuar que "no hi havia treballs previs" entre l'Hermitage i el Liceu, i era simplement un esquer per vendre el projecte cultural a la ciutat. Sanz va assegurar que els promotors del Museu Hermitage han demanat al Port de Barcelona que retirés la concessió aprovada el maig amb la condició de presentar un acord amb el Gran Teatre de Liceu en un termini de dos mesos.
"El projecte de l'Hermitage i el Liceu ha quedat descartat pel mateix Hermitage en demanar al Port que no se l'obligui a presentar un acord amb el Gran Teatre, tal com es va fixar fa dos mesos. És l'Hermitage què es fa enrere en un projecte que podia recollir diferents sensibilitats", ha afegit, tot i que el mateix Ajuntament va votar en contra d'un projecte conjunt en el Consell d'Administració del Port.
Contraris a judicialitzar el projecte
Així ho assenyalen des d'Hermitage Barcelona, que denuncien els intents de deslegitimar el projecte conjunt amb el Liceu pel qual aposten. "Ja s’han fet treballs tècnics que han estat avalats pels serveis tècnics de Liceu i que únicament no s’ha pogut signar per pressions realitzades per tercers", recorden.
Per altra banda, des d'Hermitage Barcelona asseguren que no volen judicialitzar el projecte, però no tenien altre remei que "apel·lar al criteri extern de la judicatura" i presentar un recurs de reposició davant l'Ajuntament de Barcelona en el qual al·lega falta de legitimitat del consistori per vetar el seu projecte. Per la seva banda, el consistori ha presentat un altre recurs contra la concessió que el Port va aprovar als promotors del museu.
"Durant tot aquest temps hi ha hagut ocasions per anar a la via judicial i, en canvi, s’ha optat per modificar el projecte cada cop que ha estat necessari per a ajustar-ho a les necessitats i suggeriments rebuts amb l’ànim de sumar i que fos un projecte de tots", justifiquen en un comunicat. Hermitage Barcelona considera que en el procés viscut s’han vulnerat un seguit de drets i consideren que el dret de veto per rebutjar el projecte que s’atorga l’Ajuntament no té empara en l’ordenament jurídic.
"L’autoritat competent, en l’atorgament de la concessió de la parcel·la on s’ha de desenvolupar Hermitage Barcelona, és l’Autoritat Portuària de Barcelona i que la tramitació d’aquesta concessió ha seguit i complert tots els requeriments legals", asseguren.
Hermitage Barcelona manté la seva voluntat de col·laboració i la ferma esperança de trobar una solució justa que permeti endegar un projecte, encara que el temps per aconseguir-ho és cada cop més limitat. "Encara avui, malgrat totes les dificultats, estem convençuts que Hermitage Barcelona és una oportunitat per al conjunt de la ciutat, i del país", defensen.