La negativa de l’Ajuntament de Barcelona de concedir permís a la construcció en terrenys del port de museu Hermitage ha fet vessar el got als promotors d’aquest equipament cultural que porta anys encallat per les dificultats que hi està posant el consistori. Un cop esgotada la paciència, el museu Hermitage Barcelona ha decidit portar l'ajuntament als tribunals perquè entén que la denegació del permís, malgrat l'autorització inicial per part de Port de Barcelona, no s’ajusta a la llei.

Per mitjà d’un comunicat difós aquest dimarts, Hermitage Barcelona ha anunciat que "defensarà la legitimitat" de la seva concessió al Port, i per això ha presentat un recurs contenciós administratiu "després d'esgotar la via administrativa i intentar buscar el màxim dels consensos durant 10 anys".

El museu assevera que s'ha vist "obligat" a presentar aquest recurs contenciós contra l'Ajuntament de Barcelona "com a resposta al procés de judicialització iniciat pel propi consistori, qui fa unes setmanes va presentar un recurs del mateix tipus contra Port de Barcelona", signat per la mateixa alcaldessa, Ada Colau, fet que ha lamentat.

En el recurs presentat, Hermitage sosté que la postura de l'Ajuntament pretenent fer valer una presumpta potestad de veto equival a atorgar a l'alcaldessa i a la regidora d'urbanisme una facultat per a derogar de manera arbitrària el planejament urbanístic vigent. Aquesta situació comporta una inseguretat jurídica que no sols afecta el projecte Hermitage Barcelona, sinó a qualsevol altre desenvolupament urbanístic a Barcelona.

Concessió legítima

Sempre segons Hermitage Barcelona, actualment existeix una concessió atorgada el passat 26 de maig, que s'ha tramitat amb total transparència i publicitat. El museu va ser l'únic projecte que es va presentar amb una proposta per a aquest espai i ha complert amb el procés de tramitació de manera escrupolosa. Per tant, entén que té tot el dret a poder desenvolupar el projecte en aquest emplaçament que legalment i legítimament li ha estat atorgat i per al qual ha estat concebut. També ho entén així el Port, legítim gestor de l'espai, motiu pel qual ha atorgat la concessió encara que l'ajuntament es nega a acceptar-la. Una vegada finalitzada la concessió, l'edifici serà llegat a la ciutat.

En el marc del contenciós interposat per l'Ajuntament contra el Port, signat personalment per l'alcaldessa Ada Colau, cal recordar que el solar és titularitat de Port de Barcelona i que el consistori estaria vulnerant les competències de l'Autoritat Portuària en intentar imposar el seu veto a la construcció del centre cultural.

Al llarg d'aquests deu anys de diàleg permanent amb les autoritats portuàries i l'Ajuntament, Hermitage Barcelona ha modificat i adaptat el projecte als requeriments que se li han exigit amb la finalitat d'afavorir la seva plena integració a la ciutat.

Segons Ujo Pallarés, president del consell de Museu Hermitage Barcelona, “és desconcertant que, després d'haver seguit i complert escrupolosament amb tot el procediment i la legalitat, tant l'Autoritat Portuària com nosaltres ens trobem davant aquesta situació. Lamentem que després d'aquests deu anys d'esforç perquè aquest projecte cultural sigui una realitat per a Barcelona, l'Ajuntament ens hagi portat a aquest escenari judicial”.

Hermitage Barcelona assenyala la seva frustració perquè, després de tot el treball dut a terme, el projecte encara no és una realitat i això comporta la paralització de l'entorn de la Nova Bocana, fins que no es resolgui la concessió atorgada. A això se sumen les conseqüències econòmiques indesitjades que es deriven per a l'interès general per l'incomprensible posicionament d'una part dels membres de l'equip del govern municipal.

Compromís amb la ciutat de Barcelona

Malgrat les dificultats, Hermitage manifesta la seva voluntat de continuar apostant per la ciutat. Guy Vesey, director de l’Hermitage Foundation UK, sosté que “Hermitage Barcelona continua volent ser a la ciutat i espera poder desenvolupar aquí el seu projecte artístic quan el projecte sigui acollit per l'actual o futura Administració local”. Vesey recorda que “desitgem estar a Barcelona amb la il·lusió de compartir amb la ciutat l'extensa col·lecció d’Hermitage i fomentar el diàleg entre cultures de dues urbs com Sant Petersburg i Barcelona, totes dues amb una gran riquesa i sensibilitat cultural”.

Finalment, Hermitage Barcelona vol agrair expressament el suport rebut de Port de Barcelona per a acollir el projecte i facilitar en tot moment la consecució de l'acord que, lamentablement, no s'ha produït pel bloqueig constant d'una part de l'Ajuntament. També agraeix el suport constant de la ciutat, els seus veïns i de la majoria dels seus representants en el consistori municipal, així com de la resta d'entitats i institucions que s'han pronunciat a favor d’Hermitage Barcelona.

 

Imatge principal: Solar de la bocana del port previst per a l'Hermitage / Jordi Palmer