Barcelona té fama, del tot merescuda, de mantenir obres eternes. Els casos de la infraestructura ferroviària de la Sagrera o de la mateixa Sagrada Família són de sobres coneguts, però també estan justificats per la pròpia envergadura de la intervenció. En canvi, n’hi ha d’altres aparentment més factibles i manejables que, malgrat tot, s’allarguen en el temps de manera gairebé indefinida. Entrarien en aquesta categoria edificis com l’antiga seu de Telefònica de l’avinguda Roma o la Duana Vella, l’edifici neoclàssic situat al Pla de Palau que durant anys va ser seu del Govern Civil espanyol i que, en un futur, hauria de tornar a ser la seu de la Delegació del govern espanyol a Catalunya.

Edifici duana vella / Foto: Carlos Baglietto
L'edifici de la Duana Vella està actualment protegit amb xarxes / Foto: Carlos Baglietto
Edifici duana vella / Foto: Carlos Baglietto

Placa que identifica la Duana Vella com a seu de la Delegació del govern espanyol a Catalunya / Foto: Carlos Baglietto

Fa uns anys l’edifici destacava per la seva presència autoritària al Pla del Palau, però, actualment, el més cridaner és la seva condició de palau en obres que no sembla que hagin de tenir data d’acabament, i això que aquest palau és un bastió històric de la presència de l’estat espanyol a Catalunya i, per tant, el govern espanyol hauria de ser el primer interessat a tenir-lo en condicions per preservar així la seva imatge a Catalunya. L’edifici en qüestió està en obres des del 2008 i provisionalment (!) la Delegació del govern espanyol a Catalunya està situada al Palau Montaner, al carrer Mallorca amb Pau Claris.

La Duana Vella, també coneguda com el Palau del Govern Civil és una obra neoclàssica construïda entre 1790 i 1792 per l’enginyer militar Juan Miguel de Roncali i que està catalogada com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL). La seva primera funció, de la que conserva el nom, va ser la de duana, fins a l’any 1902, que va ser substituïda per l’edifici de la Duana Nova, situat davant les Drassanes. Aleshores el palau va passar a fer les funcions de Govern Civil de la província fins que en temps de la Segona República va ser la seu del Departament de Governació de la Generalitat de Catalunya. La victòria feixista durant la Guerra Civil va significar el retorn a l’Estat de l’immoble que va ser altre cop Govern Civil fins al 1978, quan la institució va canviar de nom per convertir-se en Delegació del Govern espanyol a Catalunya.

Quinze anys tancada

L’any 2008, ja fa quinze anys, van començar unes obres de restauració que van comportar el trasllat de la delegació al carrer Mallorca, una actuació que havia de ser provisional que s’ha allargat durant una dècada i mitja i que encara no té data d’acabament. L’allargament de les obres cal trobar-lo en els dèficits estructurals detectats a l’inici de les obres, que van comportar replantejar de manera integral la reforma. D'aleshores ençà, s’han succeït èpoques amb bastides integrals, èpoques d’aparent abandonament i moments d’evident embranzida reparadora. Amb tot, no hi ha calendari de finalització.

En tot cas, el Ministeri de Política Territorial espanyol manté la seva intenció de traslladar a la Duana Vella la Delegació del Govern a Catalunya, “un cop l’obra estigui acabada”. Així mateix, fonts de la delegació del govern espanyol han indicat a elNacional.cat la voluntat que l’edifici, un cop hagi recuperat la seva funcionalitat, pugui ser visitat, tal com passa actualment amb el Parlament de Catalunya, amb horaris de visita oberts al públic en general. Cal recordar que el Palau Montaner s’obre excepcionalment a les visites amb un èxit considerable. De moment, però, les obres continuen i no es permet l’accés a l’interior, ni tan sols a la premsa, per raons de seguretat.

Edifici duana vella  / Foto: Carlos Baglietto
L'edifici ha estat vandalitzat i té l'aparença d'estar abandonat / Foto: Carlos Baglietto
Edifici duana vella / Foto: Carlos Baglietto
Carrers laterals de la Duana, en l'àmbit de l'estació de França / Foto: Carlos Baglietto

De fet, la informació més recent sobre l’estat de l’immoble arrenca l’agost del 2022, quan es va anunciar, via BOE, la licitació de l’actualització del projecte de restauració, que inclou la reforma integral de l’edifici. En aquest sentit, cal recordar que un dels motius de l’allargament de les obres és el deplorable estat de l’edifici i l’aparició de nous problemes a mesura que avancen les obres. Per això, el setembre passat es van començar a tramitar el procediment d’adjudicació a l’espera que el ministeri compti amb el projecte definitiu per poder començar unes obres que, aquest cop haurien de ser definitives.

Com és l'edifici?

La Duana Vella ocupa íntegrament l’illa conformada per l’avinguda del Marquès de l’Argentera, els carrers Duana i General Castaños i el Pla de Palau. De planta rectangular, té tres nivells d'alçat i un terrat pla transitable, així com un gran pati central porticat al voltant del qual es distribueixen les dependències dels diferents pisos, segons recull l’inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, que afegeix que en les seves façanes principals, les de Marquès de l'Argentera i Pla de Palau, “destaca la gran sobrietat del conjunt, allunyat dels models classicistes habituals en l'arquitectura monumental de l'època”, de manera que l’edifici es caracteritza per “l'horitzontalitat del frontis a través de l'ús de recursos com motllures, cornises, pilastres i diferent tipus d'acabats dels murs”.

Com que l’exterior és perfectament observable des del carrer, els secrets més ben guardats són a l’interior, entre els quals destaquen les sales decorades amb pintures murals, obra de l'acadèmic Pere Pau Montaña que presenten les gestes del rei Carles III favorables a l'expansió comercial de la ciutat de Barcelona. Malgrat relatar episodis de la història de la ciutat, aquestes pintures són, de moment, inaccessibles. A llarg termini però, un cop acabades unes obres que encara poden durar anys, seran visitables per la ciutadania. I potser aleshores aquesta història de mai acabar haurà arribat a la seva fi. O no, perquè sempre hi haurà la possibilitat que l'edifici sigui traspassat al Govern o a l'Ajuntament de Barcelona, però això, en tot cas, ja seria una altra història.

Edifici duana vella / Foto: Carlos Baglietto
Una de les portes d'entrada, visiblement envellida / Foto: Carlos Baglietto