Al carrer Maladeta del barri de Porta (districte de Nou Barris de Barcelona), durant més de deu anys es va fer realitat un somni autogestionari: els veïns van ocupar un solar destinat a la construcció de pisos i hi van establir horts urbans com a clara reivindicació de la necessitat de revertir l’espai disponible al veïnat. Amb tot, l’espai tenia propietari -de fet, propietaris-, i divendres passat, 8 de setembre, els horts van ser devastats i es van posar tanques a tot l’entorn, tot preparat per començar unes obres l’inici de les quals podria ser imminent.
Com a resposta, aquest diumenge al vespre gairebé 200 veïns van manifestar-se en defensa dels horts i en protesta per l’acció de la propietat, en especial la constructora Núñez y Navarro, propietària de la majoria de finques destinades a la construcció de nous pisos. La concentració va acollir les reivindicacions de veïns i hortolans i va finalitzar tombant les tanques que limiten un dels solars.
Una mica d’història
Els solars del carrer Maladeta van quedar lliures cap als anys 2003/2004, quan es va concloure l’enderroc de dues illes de cases d’autoconstrucció i es van urbanitzar i connectar els carrers Maladeta i Alcúdia amb el passeig de Pi i Molist. Els solars van quedar buits i sense ús fins que el 2009/2010, davant la possibilitat que comencessin les obres de construcció de nous edificis, els veïns van ocupar-los, establint una sèrie de parcel·les que van ser gestionades pels nous hortolans, que durant tots aquests anys han pogut fer collites de tot tipus d’hortalisses.
“Hi ha la intenció d’edificar fins a les 5 o 6 plantes”, lamentaven diumenge portaveus dels veïns, que en declaracions a elNacional.cat, van assenyalar que malgrat s’hagin devastat els horts en la seva totalitat, “de moment només ho fan per treure pit”, ja que consideren que no començaran les obres fins que es posin d’acord tots els propietaris dels locals.
Els veïns protesten
En tot cas, els veïns van voler expressar la seva protesta pel tancament dels horts entre crits en contra del especuladors i consignes com ‘Maladeta verda, polítics a la merda’, tot reivindicant que es conservi aquest espai per al barri.
Durant la concentració, un dels hortolans, de nom Juan, va voler recordar que en el seu moment es van presentar més d’un miler de signatures amb propostes per a l’ús de l’espai que passaven per la conservació dels horts, la creació d’un corredor verd o la utilització per a equipament i que “totes tres van ser rebutjades per l’Ajuntament”.
Davant aquest panorama, una possible solució passa perquè fos el mateix consistori qui comprés els solars i els dediques a equipament o habitatge social, extrems que, de moment, no semblen entrar en els plans dels constructors.
Tot plegat, una rambla verda ocupada per horts autogestionats ha tancat aquests dies un episodi que durant uns anys es va fer realitat. En el futur, pisos de nova construcció ocuparan l’espai.