Recordar com han evolucionat les localitats catalanes al llarg del temps és un exercici de memòria que pot ser més agraït si es compta amb eines que ho facilitin. En aquest context, si fa unes setmanes arribava una actualització de ‘L’ull del temps’, el visor de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), que oferia un exercici fascinant de comparació de fotografies aèries, ara es pot destacar una altra eina d’aquestes característiques, però amb un format diferent. Es tracta del projecte ‘Street viu’, desenvolupat per l'Arxiu Municipal de l’Hospitalet de Llobregat (Barcelonès), en col·laboració amb el Servei de Sistemes d'Informació Territorial, que posa a disposició de la ciutadania un nou recurs que permet cercar fotografies del passat d'aquesta ciutat a través d’un mapa interactiu. 

🔎 'L'Ull del Temps', el fascinant visor de fotografies aèries de l’evolució de Barcelona i Catalunya

Així, a la pàgina web del Geoportal de l’Arxiu s’hi troben més de 5.500 imatges fetes entre 1955 i 1997, de més de 3.700 ubicacions diferents, que mostren carrers i edificis de la ciutat, amb la característica que totes les imatges provenen d’expedients de llicències d’obres, ja que a partir de l’any 1955 a cada expedient de construcció d’un edifici se li adjuntava almenys una fotografia, i en molts casos dues fotografies (de l’abans i del després de l’obra). La novetat ha anat acompanyada d’un concurs adreçat als veïns per fer comparatives de les imatges antigues amb la situació actual.

Un centenari polèmic

La iniciativa de l’Hospitalet de Llobregat coincideix en el temps amb la voluntat per part del govern municipal, del PSC, de celebrar el centenari del moment en que el rei Alfons XIII, sostingut per la dictadura militar de Primo de Rivera, va atorgar a l’Hospitalet de Llobregat el títol de ciutat. Una decisió no exempta de polèmica un cop al plenari de gener es va aprovar una proposta, presentada pel Partit Popular, per la qual es planificaran un conjunt d’activitats commemoratives del centenari de la ciutat i, a més, es preveia convidar Felip VI i Letícia perquè presideixin la celebració institucional. 

En oposició a aquesta celebració, es va constituir una plataforma ciutadana en contra d’un centenari que, en tot cas, no marca l’existència de l’Hospitalet de Llobregat, localitat documentada ja al segle X. La plataforma ciutadana ‘Centenari: res a celebrar, molt a reflexionar’ rebutja la celebració en considerar que té un “caràcter anacrònic i propagandístic del títol atorgat pel règim dictatorial” i alhora reivindica que l’actual Hospitalet “és el que és gràcies a l’esforç de la seva gent i no per una concessió honorífica”. S’han adherit a la plataforma partits polítics com ERC, EUiA, l'Hospitalet en Comú Podem i la CUP, així com el sindicat CNT i entitats com Òmnium Cultural i l’ANC, entre d’altres.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!