El Gremi d’Hotels de Barcelona estudia el lloguer d’una dessalinitzadora privada per assegurar-se el subministrament d’aigua durant l’estiu encara que s’agreugi la situació de sequera, amb l’objectiu d’emplenar les piscines, una activitat que està prohibida en l’actual fase d’emergència però que es podria flexibilitzar sempre que s’acceptés la viabilitat del projecte. L’operació compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, que segons ha avançat el diari El País aquest dimarts, tindria com a contrapartida la cessió dels excedents d’aigua que es podrien utilitzar en equipaments municipals, com ara les piscines públiques de la ciutat, que corren el risc de no obrir aquest estiu.
Segons el mitjà citat, la intenció dels hotelers és la de llogar aquest estiu una dessalinitzadora, que se situaria en algun punt de la costa de Barcelona, per poder emplenar les més de 150 piscines d'hotels que hi ha a la ciutat, per la qual cosa caldria captar una quantitat d'aigua procedent del mar que encara estan avaluant i amb la intenció de transportar l’aigua fins als hotels amb camions-cisterna. En aquest sentit, el director general del Gremi d'Hotels, Manel Casals, ha explicat que el cost el cobrirà íntegrament el gremi o els hotels que usin aquesta aigua dessalada i, si produeixen més de la que necessiten, la cediran a l'Ajuntament de Barcelona.
Segons recull l’agència EFE fonts municipals han precisat que "l'ajuntament s'ha reunit amb el Gremi d'Hotels per acompanyar-los tècnicament per trobar la ubicació d'una dessaladora a la costa de Barcelona", sense comentar detalls tècnics del projecte, que "durant les properes setmanes s'anirà concretant". "La voluntat és fer aquest acompanyament en els tràmits estrictament municipals i col·laborar per fer-ho possible, atès que l'excedent d'aigua produïda podria destinar-se a equipaments de la ciutat", han assenyalat les mateixes fonts. En tot cas, el permís per tirar endavant el projecte i la captació (és a dir, el cabal que puguin extreure d'aigua) depèn de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), que ja ha assenyalat que si rep el projecte analitzarà si és viable.
A principis d'aquest mes de març, la Generalitat va anunciar que permetia al sector turístic utilitzar dessalinitzadores per a les seves necessitats, entre elles l'ompliment de piscines, cosa que ja han manifestat la intenció de fer els hotelers de Lloret de Mar i altres poblacions de la Costa Brava i la Costa Daurada. D'altra banda, l'Ajuntament de Barcelona està estudiant les opcions per poder tornar a obrir aquest estiu les 13 piscines públiques descobertes que ho van fer el 2023, malgrat les restriccions que estableix el decret de sequera. Entre les opcions hi ha la possibilitat de decretar les piscines com a refugi climàtic, condició que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) podria estudiar per permetre omplir-les.