Es fa oficial. L'alcaldessa Ada Colau, el ministre Miquel Iceta i la ministra Diana Morant han formalitzat aquest dimecres el conveni que recupera la cocapitalitat cultural i científica de Barcelona, que suposa una injecció de vint milions d'euros per la ciutat. Però més enllà de la part econòmica, l'acord és un "acte de justícia i intel·ligència" per la ciutat. "No tan sols una qüestió de justícia, sinó d'esperança i de futur", ha afegit Colau.
L'alcaldessa ha celebrat poder recuperar "inversions que van ser retallades en el passat" i per les quals vol seguir treballant per ampliar-les. Malgrat això, ha reconegut que queda molt per fer i que el conveni "és de transició", ja que només serveix per compensar l'efecte de la pandèmia i no contempla nous projectes. "Aquest conveni encara no és el que volíem", ha lamentat.
Les entitats beneficiàries
Per la seva banda, el ministre de Cultura i Esports ha insistit en el fet que la formalització d'aquest acord és "un acte de justícia i intel·ligència". Així mateix, ha recordat que la signatura de la col·laboració oficialitza l'arribada de vint milions d'euros suposadament dedicats a cultura i ciència de la ciutat per aquest 2021, alhora que ja compta amb una partida idèntica reservada als pressupostos estatals del 2022. Concretament, 17,5 milions d'euros es destinaran a equipaments culturals i 2,5 milions d'euros a ciència.
D'aquesta manera, seran beneficiàries de les inversions la Fundació Picasso, la Fundació Miró, la Fundació Antoni Tàpies, la Fundació Joan Brossa, el MACBA, el MNAC, l'Ajuntament de Barcelona, el Consorci del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, la Fundació Julio Muñoz Martínez, el Consorci Barcelona Supercomputing Center-Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS), el CCCB, el Teatre Lliure, el Mercat de les Flors i l'Auditori.
Iceta respon Colau
Sobre els retrets de Colau, Iceta ha admès que calen "esforços suplementaris" més enllà d'aquest conveni en matèria de cultura i ciència i ha posat d'exemple els darrers avenços en la construcció de la biblioteca pública estatal a Barcelona. En qualsevol cas, ha intentat afalagar l'entesa entre l'alcaldessa i Pedro Sánchez: "Sense l'alcaldessa i el president d'Espanya segurament no hauríem tingut aquesta segona empenta" per recuperar un acord que van engegar en el passat José Luiz Rodríguez Zapatero i Jordi Hereu. També ha atribuït aquest nou acord a una mostra de "federalisme" o "cogovernança" i ha afegit que encara hi ha espai per a més inversions estatals en matèria de cultura i ciència pròximament. "La nostra ambició desborda molt les estrictes línies d'aquest conveni", ha reblat.
Finalment, la ministra de Ciència i Innovació ha destacat que Barcelona és la "capital científica" d'Espanya i la vuitena en producció científica d'Europa. Així, ha afirmat que és "de justícia" que el govern espanyol doni suport a la ciutat perquè segueixi fent servir la ciència i la innovació com a palanca de transformació.