La Biblioteca Provincial de Barcelona, un equipament que s’arrossega almenys des del 1996, podria estar enllestida el 2027, segons que ha assegurat aquest dilluns el ministre de cultura, Miquel Iceta, que ha afirmat que el 2023 ja es col·locarà la primera pedra en un espai adjacent a l’Estació de França. En una entrevista publicada per ‘El Periódico’, el ministre ha recordat que aquest 2022 s'han pressupostat 1,5 milions d'euros per buidar el solar i adequar el projecte a nous requeriments i que "el 2023 es posarà la primera pedra i el 2027 hauria d'estar acabada".
Aquesta data del 2027 és nova, ja que el passat 15 de desembre es va donar a conèixer que aquest 2022 començaran els enderrocs, segons es va acordar en una reunió de la Comissió Mixta de Seguiment de la Biblioteca Pública de l'Estat a Barcelona, en el marc de la qual es va perfilar un calendari aproximat per engegar els treballs, però sense concretar cap data de finalització.
El que es va difondre fa dues setmanes era que al llarg de l’any 2022 es preveu que es porti a terme l’enderroc de l’edifici annex a l’Estació de França i es treballi en l'adaptació arquitectònica del projecte i el 2023 s'iniciïn les obres de construcció de la biblioteca. Ara, Iceta hi afegeix una data d’acabament, el 2027.
Una llarga història
De fet, que el ministre aposti ara per difondre una data de finalització és una mostra del fet que el projecte està finalment encarrilat, després d’ajornaments que sumen ja més d’un quart de segle, i que han convertit aquest equipament pràcticament en la Sagrada Família de les biblioteques, ja que des que es va començar a projectar a finals dels anys noranta del segle passat fins a l’actualitat, mai s’ha tingut del tot clar si el projecte acabaria per materialitzar-se, especialment durant la primera dècada del segle XXI, quan precisament l’inici de les obres per convertir l’edifici del Mercat del Born en la seu de la biblioteca va comportar l’aflorament de les restes de la ciutat derruïda per construir la Ciutadella -que ja s’esperava que hi fossin, perquè la construcció del pàrquing situat just al davant a principis del noranta va treure a la llum un jaciment tant o més important que el que hi ha al mercat- i es va reconvertir el projecte en l’actual Born Centre de Cultura i Memòria.
A més, segons recull l’ACN, en la mateixa entrevista Iceta ha qualificat d'"error" que l'Ajuntament de Barcelona s'oposi a l'obertura d'una franquícia de l'Hermitage a la façana marítima de la ciutat. "S'ha posat el no per davant massa aviat", ha lamentat, i tot i que ha admès que "hi pot haver problemes" d'ubicació, comunicació i saturació museística, "no hauria rebutjat d’entrada aquesta possibilitat".