La fase final de la 37 edició de la Copa Amèrica de Vela és a punt de començar, és a dir, el que autènticament és la Copa de l’Amèrica, la confrontació entre l’aspirant al trofeu, on l’equip de la Gran Bretanya, Ineos Britannia, s’enfrontarà als actuals detentors de la Copa de les Cent Guinees i organitzadors de l’actual edició, l’equip de Nova Zelanda, Emirates Team New Zealand. Per celebrar l’obertura d’aquesta última fase de regates, Barcelona prepara per a aquest dijous una cerimònia inaugural, inèdita en aquesta competició, que buscarà reviure l’esperit de la cerimònia inaugural dels Jocs Olímpics del 1992 però amb tecnologia del segle XXI. Tant és així que els assistents a l’acte viuran una ocasió única, l’espectacle de drons més gran d’Europa.

La cita serà aquest dijous, 10 d’octubre, a partir de les 21 hores, a la platja del Bogatell de Barcelona, on es podrà gaudir, de forma gratuïta, de l’espectacle Barcelona, far al món, la cerimònia d’obertura de la competició final de la Copa Amèrica de Vela, que consistirà en un espectacle de llum i música sumada a l’exhibició d’un miler de drons, que compondrà un viatge emocional amb la mar, el vent i la vela -els ingredients bàsics de la Copa Amèrica-, com a grans protagonistes. La cerimònia, dirigida per l’artista multidisciplinari Hansel Cereza, es basarà en una banda sonora del compositor Albert Guinovart interpretat per l’Orquestra i Cor del Gran Teatre del Liceu i l’Escolania de Montserrat al costat dels cantants Sara Blanch i Arnau Tordera. També participaran en l’acte els Castellers de Vilafranca.

Tot i que l’espectacle serà retransmès en directe per Betevé, TV3 i La2, està pensat principalment per gaudir-lo sobre el terreny, com els espectacles de drons que es van desenvolupar a les platges barcelonines durant les passades festes de la Mercè. En aquesta ocasió, tot i que l’epicentre serà la platja del Bogatell, on s’espera aplegar unes 30.000 persones que veuran l’espectacle en directe -que tindrà una durada d’uns 40 minuts-, està previst que aquest Far al món es desenvolupi en altres indrets icònics de la ciutat com la Torre Glòries -on començarà- i la Sagrada Família -on acabarà-.

 

Tal com es va anunciar en la presentació de l’espectacle, el nom d'aquest, Barcelona, far al món, respon a la voluntat manifesta de projectar Barcelona arreu i de tornar a fer brillar la ciutat amb un espectacle que remet desacomplexadament als Jocs Olímpics que Barcelona va organitzar el 1992 i crear un llegat immaterial on els que ho van viure ho recorden en forma de memòria col·lectiva. Des de fa uns dies que l'escenari principal s'està preparant a l'espigó de la Mar Bella -entre les platges de Bogatell i la Mar Bella-. Es tracta d'una estructura de 16 x 28 metres, amb una base de 625 metres quadrats, que conformarà un braç cap al mar i el cel.

Un elenc multidisciplinari

El 10 d’octubre Barcelona acollirà un espectacle multidisciplinari, on es faran valdre les arts escèniques i la cultura del país, en la seva globalitat, i es reivindicarà el nou talent, amb joves que estan ressonant fort arreu d’Europa en les diferents arts, tot recolzat per l’experiència d’aquells que porten molt pes en el seu historial, com Hansel Cereza en la direcció escènica. La banda sonora està escrita pel reconegut compositor Albert Guinovart i està interpretada per l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu amb la batuta de Josep Pons, i pel Cor del mateix Gran Teatre del Liceu, sota la direcció de Pablo Assante. Sonarà el tema principal de l’obra que dona nom a l’espectacle i himne Barcelona Far al món.

Noti Assajos Cerimonia3 900x675
Un moment dels assajos a l'espigó de la Mar Bella / Foto: Barcelona Capital Nàutica

L’espigó de la Mar Bella acollirà en escena nous talents que triomfen arreu del món: la soprano Sara Blanch, que just ha debutat a La Scala de Milà interpretant el rol de Tribino de l’òpera L’Orontea d’Antonio Cesti, al costat dels grans de la lírica mundial. Blanch compartirà duet amb el tenor-pop Arnau Tordera en l’himne Barcelona, far al món, que tindrà la seva estrena mundial. Tordera és un artista polifacètic, cantant, guitarrista i compositor del grup de música moderna Obeses, així com de diverses òperes premiades. Una altra de les artistes novells participants és l'actriu Asia Ortega, amb una llarga trajectòria de filmografia i sèries de gran èxit, que tindrà un paper protagonista en un dels moments clau i més emotius de l’obra.

Destaca en la producció de la banda sonora del Guinovart la col·laboració de l’Escolania de Montserrat, el cor de veus blanques més antic dels que existeixen, que estarà representat per un infant que, davant del gran far s’enfrontarà al monstre de la intel·ligència artificial i es veurà in situ quin és el desenllaç davant la gran tecnologia. Al llarg de tot l’espectacle viurem moments virtuals i reals dansant en harmonia. Un altre element clau del relat és la força humana, en concret, la força que genera un equip, en referència als equips de la regata de la Copa Amèrica, on l’estratègia i la suma de forces fa avançar fins a la victòria. En clau catalana, la representació del poder i la força dels equips es troba encarnada en els Castellers de Vilafranca, que tindran un moment molt especial.

Tecnologia al servei de l’art

La part tecnològica també és clau en l’espectacle. La platja del Bogatell serà la platea i l’espigó de la Mar Bella serà un gran escenari exterior, convertint l’espai públic, per terra, mar i aire, en un gran teatre. Pel que fa a la direcció escènica dirigida per Hansel Cereza, la base de l’espectacle se centra en una gran estructura que representa un far de pantalles i llums que anirà transformant-se per un equip d’escultors -amb un disseny de vestuari fet per la dissenyadora Txell Miras i coreografiats per Barbarana Pons– al so de la música.

far al mon ajbcn
Simulació de l'espectacle 'Barcelona, far al món' / Foto: AjBCN

L’espectacle es complementarà amb l’aparició de mil drons, que en diferents estols aniran omplint el cel de la platja del Bogatell, una exhibició de drons de 40 minuts al servei d’un guió, aquest és el rècord al nostre país liderat per Flock Drone Art, tot recordant al món que Barcelona no ha deixat mai de ser aquest gran far que abraça cultures i persones. La idea original i l’organització de l’espectacle va ser adjudicada, després d’un concurs obert i internacional d’idees, a la UTE (Unió Temporal d’Empreses) conformada per Focus, Lavinia, Igor Studio i Flock Drone Art. Aquest espectacle serà un dels moments més significatius de la Regata Cultural en el que Barcelona se situarà, un cop més, com a referent i font d’inspiració pel món amb aquest esdeveniment liderat per la Fundació Barcelona Capital Nàutica i que captarà l’atenció mundial.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!