Aquest dissabte s’han inaugurat els Jardins d’Agustí Centelles, situats a l’interior d’illa de la façana posterior de Palau Macaya de ”la Caixa”. Un espai de gairebé 2.000 metres quadrats que es va obrir al públic recentment i recupera la visió de la façana posterior del palau modernista, obra de l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch. L’interior d’illa té entrada pel passatge del carrer de Roger de Flor, 191 i per un passadís del Palau Macaya, situat al passeig de Sant Joan, 108.
Els nous jardins són un espai que ”la Caixa” va cedir a l’Ajuntament de Barcelona el 2009 amb l’objectiu de posar-ho a la disposició del veïnat de la Dreta de l’Eixample. Tot un espai que l’Ajuntament ha renaturalitzat i on predominen les plantes arbustives, les enfiladisses (buguenvíl·lees que coronaran la pèrgola en un parell d’anys) i els parterres al costat de les parets.
La memòria històrica d’Agustí Centelles
Els jardins son tot un oasi enmig de la densa trama urbana de la Dreta de l’Eixample, com les imatges captades per la càmera Leica del reconegut fotògraf Agustí Centelles, moltes de les quals han passat a la posteritat com a importants retalls de la nostra memòria històrica.
Centelles va retratar com pocs fotògrafs de l’època la tragèdia de la guerra, tant al costat dels soldats com de la població civil. El seu objectiu va captar la sortida dels milicians al front, els consells de guerra, la batalla de Terol, el front d’Aragó, la derrota republicana i l’exili a França, que va viure de primera mà internat als camps d’Argelers de la Marenda i Bram, on documenta les terribles condicions de vida dels refugiats. Aquest interior d’illa va estar amagat durant dècades, com la capsa de negatius que Centelles va deixar a uns amics a Carcassona, on va viure un temps abans de tornar clandestinament a Barcelona, i que finalment va poder recuperar l’any 1976.
El jardí de les respostes
Així mateix, els actes del programa inaugural inclouen l'activitat El jardí de les respostes: la crisi climàtica, una instal·lació sonora del Palau Macaya de ”la Caixa” que té com a objectiu interpel·lar a la ciutadania perquè reflexioni sobre la crisi del canvi climàtic. D'aquesta manera, els ciutadans proposaran unes preguntes que hauran de respondre experts i que es gravarà perquè el visitant que s'acosti al nou espai pugui escoltar preguntes i respostes, a través de la instal·lació de l'illa interior.