Barcelona ha registrat una caiguda del 70% en dos anys en incidents relacionats amb senglars, passant de 1.321 avisos registrats per la Guàrdia Urbana el 2022 als 417 rebuts el 2024. En els cinc districtes de muntanya de la ciutat - les Corts, Sarrià-Sant Gervasi, Gràcia, Horta-Guinardó i Nou Barris - han disminuït especialment les incidències, encara que Sarrià-Sant Gervasi continua sent el districte que més en concentra, amb un total de 220 durant el 2024, però que el 2022 en van arribar a ser 509. Destaca especialment el descens a Gràcia (de 131 a 12), a Horta-Guinardó (de 327 a 70) i a Nou Barris (de 251 a 55).
Segons l’Ajuntament de Barcelona, les dades mostren l’efectivitat del pla d’acció per reduir la presència de senglars a l’entorn urbà coordinat per la Direcció de Drets dels Animals. L’objectiu principal d'aquest pla ha estat reduir l’atracció de l’entorn urbà i evitar l’habituació del porc senglar a les àrees urbanes, per aconseguir disminuir el volum d’incidències que generen, que havia anat en augment els últims anys arran de la pandèmia. Les xifres tornen a ser ara similars a les del 2012.
A més, la sequera també ha perjudicat la presència del senglar, ja que no s’han pogut regar moltes zones enjardinades i això ha fet que no trobessin tant aliment. Els senglars que generen més incidències a la zona urbana són aquells que s’han habituat tant a l’ambient urbà com a la presència humana i ja no són capaços de reconèixer el bosc com un ambient òptim per a ells.
D’aquesta manera s’acaben dispersant al llarg de l’entramat urbà a la recerca de menjar d’origen antròpic, bé perquè se’ls dona o perquè busca menjar en contenidors i papereres. Durant les èpoques més seques de l’any el porc senglar troba afinitat per les zones verdes, on furga intensament, aixecant la vegetació i fent malbé el sistema de reg.
Desbrossar zones verdes i protegir els contenidors
Per reduir la seva presència a la trama urbana, el pla inclou accions preventives que es complementen amb la necessitat de dur a terme anualment la captura programada de porcs senglars habituats i conflictius. Així, es mantenen els desbrossaments per impedir zones de repòs i confort dels porcs senglars que s’habituen a menjar a l’entorn urbà.
També es protegeixen els contenidors d’escombraries, i en el marc del Pla Endreça s’han instal·lat ancoratges i barres als contenidors per tal de fer-los inabordables pels senglars, com els 22 tancats de fusta que s'han instal·lat per protegir els contenidors de l’acció dels senglars als barris de muntanya de la ciutat.
Informar sobre els perills d'alimentar els porcs senglars
Igualment, s’han impulsat accions informatives per tal que la ciutadania no alimenti els senglars i conscienciar que si aquests s’habituen a alimentar-se a l’entorn urbà, perden la por a la presència humana, i que s’exposen a patir atropellaments i generen conflictes. També s’ha protegit l’aliment de les colònies de gats situades a les zones properes del parc de Collserola per disminuir l’atractiu del pinso dels gats que tenen els porcs senglars, i que detecten a quilòmetres de distància a causa de la seva elevada capacitat olfactiva.
També, s'ha continuat amb les captures programades, on es posen elements de trampeig per reduir el nombre d’animals habituats i conflictius. Les captures programades també mostren un descens destacable, i han passat de 292 a 92 en dos anys. També hi ha previsió d’actuacions reactives quan els senglars s’han introduït a la trama urbana, per sota de la ronda de Dalt, envaint vies de circulació i generant situacions potencials de perill. En aquests casos, el protocol establert preveu que la Guàrdia Urbana activi el servei per capturar els animals.