Indignació entre els barcelonins per la falta de mesures per lluitar contra la contaminació acústica. Les principals associacions veïnals de Barcelona que busquen reduir el soroll als seus barris han acudit aquest dimecres al programa Bàsics de Betevé per expressar la seva preocupació per la manca de "sensibilitat política i compromís" per part de l'Ajuntament i les forces de seguretat. Més concretament, SOS Triángulo Golfo ha denunciat que ara ja es fa "impossible dormir de dimecres a dissabte" en aquesta zona famosa per l'oci nocturn, on són cada cop més freqüents els botellons. D'altra banda, des de la plataforma Stop Concerts Fòrum critiquen el soroll i problemes de mobilitat derivats del Festival Primavera Sound, i com enguany "l'Ajuntament va acceptar, molt a contracor dels veïns, que se celebrés durant dos caps de setmana". Per últim, la Plataforma d'Afectats per la Contaminació Acústica i la Massificació d'Esdeveniments (PACAME) ha volgut denunciar la repercussió negativa als veïns d'esdeveniments massificats com ara el Brunch Elèctric o el Sònar.

"Tens el carrer dins de casa"

Per als portaveus d'aquestes associacions d'afectats per la contaminació acústica, Barcelona té "un problema amb el soroll" que viola "el dret al descans". Jordi Andolz, de la PACAME, ha opinat que "és inadmissible" la gran concentració de bars i locals de l'oci nocturn que es concentren en un mateix carrer o plaça a la capital catalana. Com a exemple de l'abandonament que tots diuen patir per part dels responsables polítics, Enrique Navarro d'Stop Concerts ha criticat que gran part del màrqueting del Primavera Sound és que sigui un dels pocs festivals del món que se celebren de nit i matinada. "No és només la música", ha matisat, al patiment dels veïns del Fòrum també s'hi afegeix els greus problemes de mobilització per culpa de les 80.000 persones que es desplacen a la zona cada dia dels dos caps de setmana. A més a més, Navarro ha lamentat que enguany tornin a haver-hi escenaris del Primavera Sound orientats cap al barri en comptes del mar a la plataforma Marina, la concessió de la qual va finalitzar el 2019. "Si la mateixa administració és la que no compleix les normatives, com podem exigir alguna cosa?". 

El problema de fons

Festivals a banda, des de SOS Triángulo denuncien que les nits sorolloses ja no només són les dels caps de setmana, sinó que afecten el descans dels veïns "de dimecres a dissabte". "A les 7, 8, 9 del vespre ja hi ha cues i gent asseguda a la vorera" del carrer bevent i fent soroll, fet que també comporta un problema de "brutícia i manteniment", el qual Lali Roca ha titllat de "fatal". Preguntats sobre què en pensen de les mesures proposades per avançar els horaris de tancament de l'oci nocturn o limitar la venda d'alcohol a les 9 del vespre, Enrique Castro ha opinat que això "no acaba amb el problema. Potser l'escorçaràs una mica, però no és una solució", han lamentat. Per a Castro, el "problema de fons" del soroll a Barcelona és que "som una societat sorollosa i amb poca sensibilitat cap al sofriment dels altres".

Solucions

Quant a les solucions que consideren més efectives per abaixar el nivell de soroll, Andolz ha opinat que la instal·lació de sorollòmetres "està bé si s'aprofiten les dades. El tema és on s'instal·laran", i recorda que donar la mitjana dels nivells de soroll amaga la realitat. "No tenim dades perquè no se'ns faciliten", ha denunciat.