La inseguretat s'ha descontrolat com a principal problema de Barcelona, segons l'Enquesta de Serveis Municipals que s'ha donat a conèixer aquest dijous. Si bé aquest problema ha encapçalat la llista durant els últims anys, el percentatge s'ha disparat cinc punts respecte de l'any passat, fins al 27,7%. Es tracta d'un dels increments més alts dels últims deu anys, només superat pel que es va registrar el 2019, d'11,5 punts (del 5,6% al 17,1%). El podi el completen l'accés a l'habitatge i la neteja, amb un 12,3% i un 9,3%, respectivament.

L'augment de cinc punts de la inseguretat com a problema més greu en comparació amb el 2023 representa l'increment més important d'enguany, per sobre dels enregistrats per l'accés a l'habitatge i el turisme (2,7 punts més). A més, el creixement de l'última dècada il·lustra bé el descontrol: des del 2014, la inseguretat percebuda com a principal problema de la ciutat s'ha desbocat en 14,9 punts. És una xifra molt per sobre del segon increment més alt en tota la dècada, de 5,5 punts, registrat per l'accés a l'habitatge.

La inseguretat, líder a la majoria de districtes

La inseguretat no només lidera el rànquing del "problema més greu a Barcelona", sinó que també encapçala la llista del "problema personal més greu". El primer rànquing respon a la pregunta "Quin és el problema més greu que té la ciutat de Barcelona en aquests moments?", mentre que la segona llista fa referència a la qüestió "Personalment, quin és el problema que l'afecta més?". Així doncs, la inseguretat també és el principal problema personal, amb un 14% (+3,1). És per això que "millorar la seguretat" és la principal demanda dels barcelonins, amb un 16,3% (2,6 punts més que el 2023). 

Així mateix, també és el problema més greu a la majoria de districtes. A Ciutat Vella, ho és amb el 42,8%; a l'Eixample, amb el 14,4%; a Sants-Montjuïc, amb el 25,4%, a les Corts, amb el 18,6%; a Sarrià-Sant Gervasi, amb el 16,3%; a Horta-Guinardó, amb el 17,6%; a Nou Barris, amb el 29,7%; a Sant Andreu, amb el 24,2%; i a Sant Martí, amb el 27,6%. Només a Gràcia la inseguretat no és el primer problema (de fet, és el cinquè amb un 8%), on destaquen els sorolls (11,8%).

 

El drama del català a Barcelona

Tornant al primer llistat, l'accés a l'habitatge ha escalat una posició i ha superat la neteja com a segon principal problema. I és que la neteja com a problema ha baixat 3,9 punts, fins al 9,3%. En canvi, l'habitatge ha augmentat 2,7 punts, fins al 12,3%. Com ja hem dit, es tracta del segon problema amb un major increment en l'última dècada, de 5,5 punts. El turisme (5,4%), el canvi climàtic (5,3%, incloent-hi la sequera) i els problemes associats a la immigració (3,8%) completen el top 5.

L'enquesta, feta entre el 29 de gener i el 29 d'abril a 6.000 persones, també mostra com el català torna a perdre parlants a Barcelona. Tan sols un 36% dels enquestats han respost que la seva llengua habitual és el català, un punt menys que el 2023. Es tracta d'una tendència a la baixa des del 2017, quan la xifra s'ubicava en el 40%. Per la seva banda, el castellà es manté estable en el 56% i l'opció "altres" puja un punt, fins al 8%.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!