Fa dues setmanes, en la presentació dels actes nadalencs de Barcelona i amb presència de l’alcalde, Jaume Collboni, es va anunciar que el pessebre de la plaça de Sant Jaume recuperaria l’esperit tradicional del pessebre napolità, una de les formes de pessebrisme més celebrades per les seves figures i el seu costumisme. Potser va ser l’ús del concepte tradició el que va induir a error, però el pessebre d’aquest Nadal 2023 no serà tradicional entès aquest concepte com el de les clàssiques figures de fang enmig de diorames, el format que sí que utilitzen els pessebres municipals del Museu Marès i del Monestir de Pedralbes.
El que es va anunciar en aquella ocasió, en tot cas, va ser que a la plaça de Sant Jaume hi hauria una instal·lació de l’escenògraf Ignasi Cristià amb la intenció d’homenatjar la tradició del pessebre napolità a partir d'un naixement cent per cent barceloní. Un homenatge, en tot cas, més conceptual que formal. Aquest dilluns l’Ajuntament de Barcelona ha desvetllat com serà el pessebre, que tot just està a mig construir, amb la intenció de tenir-lo plenament actiu a partir de l’1 de desembre i fins al 6 de gener. Per tant, res de pessebre tradicional a Sant Jaume i, potser sí, noves possibilitats que el d’enguany, com gairebé cada any, torni a ser polèmic.
En tot cas, la instal·lació d’aquest Nadal serà de les que criden l’atenció per la seva innovació, ja que es compondrà d’una estructura en forma de semicercle, d’una amplada d’uns 15 metres i una fondària de 10 metres on, amb imatges de Barcelona -el port, el Palau Nacional, el Tibidabo, la Pedrera, el parc de la Ciutadella- i de Sant Adrià de Besòs -les tres xemeneies- de fons, se succeiran diverses estampes immerses en un costumisme que remet a l’exemple napolità, amb presència dels tres espais habituals de tot pessebre, l’anunciació, el naixement i els Reis d’Orient. Les figures seran com grans retallables que fan que el símil d’aquest pessebre es trobi en el format de llibre pop-up, això sí, amb una sola escena estàtica.
Un pessebre ciutadà
El creador de la instal·lació, l’escenògraf Ignasi Cristià, ha defensat la seva proposta assenyalant que aquesta interpretació barcelonina del pessebre napolità parteix del “concepte de tradició entès com allò que sempre s’ha fet”, però assenyalant que l’encàrrec buscava “diàleg amb la plaça”. Per això ha plantejat un pessebre on a més de “les tres escenes de sempre, els pastors, el naixement i els reis d’Orient”, s’inclouen, com en el referent napolità, “escenes que no tenen res a veure, on el protagonista és la ciutadania”. A partir d’aquí, Cristià ha volgut “traslladar a Barcelona la idea que ens dona el pessebre napolità de representar la ciutadania”.
La instal·lació serà, doncs, un pessebre ciutadà, amb representacions d’estampes nadalenques, inclosos una innovadora caganera i el tió de Nadal, però també escenes més quotidianes i en gran format que conviden a “ficar-se dins del pessebre”. De fet, l’autor està convençut que aquest pessebre crearà “l’efecte d’un món de realisme màgic” on “tothom es pot veure reflectit”. També assenyala que en aquesta ocasió, el seu mateix format -de fet, com les projeccions de l’any passat- evitaran que la ciutadania hagi de fer cua per gaudir-lo, perquè “només entrar a la plaça es contemplarà”. De fet, la instal·lació estarà encarada a la Baixada de la Llibreteria, tot i que als renders apareix encarat a l’Ajuntament.
100.000 euros de pressupost
Respecte al debat sobre si el pessebre ha de ser o no tradicional, Cristià ha apuntat que hi ha moltes maneres d’entendre el concepte tradicional i ha insistit que “el que representen les figures és tradicional”. Això sí, també ha apuntat que “la polèmica és bona perquè crea debat”. Per això, davant una possible polèmica, ha assegurat que “estarà bé que hi hagi gent que li agrada i gent que no li agradi gens, perquè això ens fa vius i ens fa vibrar”. Segons ha indicat l’Ajuntament, el pessebre té un pressupost d’uns 20.000 euros en despeses artístiques i uns 80.000 de producció, manteniment i tècnica.
Més enllà del debat sobre si el pessebre de la plaça de Sant Jaume ha de ser tradicional com ho són els del Museu Marès i el Monestir de Pedralbes, queda en mans de la ciutadania jutjar si aquesta nova proposta agrada o no agrada. El que queda clar és que si s’esperava el retorn d’aquest format, caldrà esperar almenys un any més. Perquè com ha deixat clar Cristià amb la seva creació, inspirat en la tradició no vol dir amb figures de fang tradicionals.