L’enrenou provocat a les xarxes socials davant un possible canvi del disseny de l’icònic panot de la flor de Barcelona ha comportat que la segona tinenta d’alcaldia, Janet Sanz, hagi hagut d’especificar que el concurs anunciat aquest matí per crear el panot del segle XXI no comportarà canvis en el seu disseny. De fet, la mateixa nota que ha difós el consistori a primera hora del matí ja especificava que el concurs està destinat a “crear el panot del segle XXI” sota criteris de sostenibilitat i modernitat i per això ha llançat una crida a empreses i professionals per dissenyar una “evolució del panot” que “conservi el seu valor patrimonial i incorpori tecnologies innovadores que el facin més sostenible”.
Amb tot, la possibilitat que el redisseny comportés un canvi efectiu de l’icònic disseny de la flor de Barcelona, una marca reconeixible de la ciutat arreu del món, ha disparat les alarmes a les xarxes socials, on han estat desenes les piulades criticant l’eventual canvi. Alguns líders polítics han retuitat missatges en aquest sentit, molt crítics amb la constitució del concurs, i fins i tot el cap de files del Partit Popular, Josep Bou, s’hi ha posicionat radicalment en contra, tot criticant el cost del concurs, 240.000 euros, i afirmant que “el panot no es toca, amb la imatge de Barcelona no es juga”.
Colau convoca un concurso para cambiar el panot de #Barcelona.
— Josep Bou Vila 🇪🇸 (@josebouvila) April 1, 2022
Su ocurrencia nos va a costar a todos 240.000 euros
El panot no es toca. Amb la imatge de Barcelona no es juga. pic.twitter.com/ytm2P0NGJb
Davant aquest enrenou, Janet Sanz ha titllat de “fake news” que es pretengui canviar el panot més característic de la ciutat i ha afirmat que “no canviarem el disseny tradicional del panot”. Amb tot, Sanz ha considerat necessari aclarir que l’objectiu del concurs és el de buscar "nous materials, més innovadors i sostenibles, per adaptar-lo als nous reptes climàtics", tot recordant que es tractarà de materials que hauran de formar part dels carrers del segle XXI que planteja el model Superilla Barcelona, ja que el propòsit del nou disseny és utilitzar-lo en la reurbanització dels primers quatre eixos verds de l’Eixample, previstos als carrers de Consell de Cent, Girona, Rocafort i Comte Borrell i que es començarà a executar al juny.
No feu cas de les fake news: no canviarem el disseny tradicional del panot
— Janet Sanz (@janetsanz) April 1, 2022
Estem buscant nous materials, més innovadors i sostenibles, per adaptar-lo als nous reptes climàtics
Volem que #SuperillaBarcelona tingui carrers del s. XXI 👀👇🏽 pic.twitter.com/jbJK7Gg9DB
En tot cas, l’ajuntament ha obert una convocatòria per mitjà de la qual es podran presentar propostes fins al 21 d’abril. La intenció és donar a conèixer els dissenys guanyadors al juliol i poder aplicar ja en les reformes previstes a l’Eixample aquest mateix estiu.