L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, arribarà als cent dies de govern el dilluns, 25 de setembre, en el darrer dia de les festes de la Mercè. Pocs dies abans, però, s’ha volgut avançar per fer balanç dels primers mesos d’aquest mandat i reivindicar la gestió del seu govern municipal. En una compareixença davant els mitjans aquest dimecres a la tarda, Collboni ha destacat entre les primeres fites del govern aspectes com el Pla Endreça o acords amb altres formacions per reformar l’ordenança de civisme o modificar la reserva del 30% d’habitatge de protecció, pactades amb ERC i Junts, respectivament.
Com a colofó d’aquesta valoració d’aquests primers cent dies de govern, l’alcalde ha anunciat el Pla Clima Escola, que preveu la climatització de 170 centres educatius en un pla que s’allargarà fins al 2029 i que suposarà una inversió de 100 milions durant aquests cinc anys que es finançarà amb ingressos provinents de la recaptació del recàrrec sobre l’impost turístic. Per a l’any 2024 es preveu una inversió de 17 milions d’euros. Es tracta d’una proposta que el PSC ja va fer en campanya electoral i és similar a una altra que també va fer, en campanya, Barcelona en Comú, tot i que els comuns preveien una inversió inferior, de 90 milions d’euros, i que, en tot cas, queda pendent de l’aprovació dels pressupostos per al 2024 que encara s’han de negociar entre els grups del ple municipal.
En tot cas, el Pla Clima Escola BCN, que es vehicularà a través del Consorci d’Educació de Barcelona (CEB), es preveu instal·lar sistemes d’aire condicionat i calefacció en un total de 170 centres educatius, és a dir, en 148 escoles, 16 instituts-escola, 3 escoles d’educació especial i 3 instituts. L’Ajuntament assumeix així la climatització de tots els centres educatius de la ciutat sobre els quals té les competències de manteniment i reformes (les escoles de primària, els instituts municipals i les escoles d’educació especial), i inclou també en aquest paquet tots els instituts-escola malgrat que en aquests casos el manteniment d’aquests centres és competència compartida amb la Generalitat de Catalunya. Aquest projecte beneficiarà directament 55.519 alumnes de tota la ciutat.
Pel que fa al calendari de l’execució d’aquest pla, que té un horitzó de sis anys a partir de 2024, el procés de transformació es desenvoluparà en dues fases. La primera fase s’executarà entre els anys 2024, 2025 i 2026 en un total de 83 centres que han estat prioritzats a partir de diversos criteris tècnics. Per una banda, s’han escollit els centres educatius que per la seva ubicació, l’orientació de l’edifici, l’entorn urbà en el qual es troba, així com les característiques de la construcció, necessiten amb més urgència una intervenció de climatització. En aquest primer paquet també s’inclouen altres centres a on es pot fer la transformació amb projectes menys complexos i més ràpids d’executar, i per tant que poden tenir resolta la climatització en un termini més curt. En una segona fase, és a dir, entre els anys 2027, 2028 i 2029, s’inclouen la resta dels edificis fins a arribar als 170 que inclou el pla.
Instal·lació de plaques fotovoltaiques
El Pla Clima Escola BCN és un projecte integral que inclou també dotar els edificis de plaques fotovoltaiques mitjançant les quals es produirà l’energia elèctrica que consumeixen aquests aparells climatitzadors. De fet, s’instal·laran prou plaques per produir excedents d’energia per compartir amb la comunitat. Així, amb els recursos que deixa el turisme a la ciutat s’avançarà també en la descarbonització dels centres educatius i, per tant, en la reducció global del consum d’energies no renovables a la ciutat.