Coincidint amb l’imminent inici de la fase final de la Copa Amèrica de vela, Barcelona assumeix l’economia blava com a eix estratègic, amb l’objectiu d’incorporar el mar a la ciutat, en un viatge de retorn de l’objectiu olímpic de recuperar les platges de Barcelona. En aquest context, i com a part del llegat d’una competició esportiva que ha servit per catalitzar i accelerar inversions, l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha anunciat l’arribada d’una “revolució blava” que permetrà enfocar la vista cap “a la mar Mediterrània, les platges i el litoral de Barcelona” vinculada “a l’esport, el lleure, l’economia blava, la ciència, la divulgació i les oportunitats que ens dona ser una ciutat de mar”.

En el marc de l’acte ‘Un nou impuls a l’economia blava a Barcelona’, que vol ser el tret de sortida d’una nova manera d’entendre el mar, Collboni ha donat a conèixer els tres grans projectes que revolucionaran la ciutat en aquest nou enfocament blau que s’incorpora a partir d’ara en l’estratègia de la ciutat, tots tres vinculats al “talent, l’empresa blava i la divulgació científica”. El primer d’ells és el Blue Tech Port, un projecte liderat pel Port de Barcelona i que ja està en execució, mentre que els altres dos estaran liderats pel mateix Ajuntament i institucions científiques: el Parc de Tecnologia Marítima de Barcelona i el centre Barcelona Mar de Ciència.

En total, es tractarà d’habilitar per a l’economia blava en el seu sentit més ampli més de 45.000 metres quadrats de la ciutat amb una inversió conjunta de tots els operadors de 142 milions d’euros, amb l’objectiu de tenir aquests tres nous projectes plenament operatius en el període 2028/29, en una actuació que se suma a d’altres més de ciutat com les reformes de la Rambla i la Via Laietana i la futura del Paral·lel. “Perquè el ciutadà entengui la revolució blava —ha assenyalat Collboni—, aspirem que tornin a connectar amb l’origen marítim, per anar al port, la platja o la Barceloneta”, incloent-hi entre els objectius d’aquest retorn al mar el de “treballar allà on s’han instal·lat empreses d’economia blava en una ciutat que deien que no tenia espai per créixer”.

Els tres projectes, un per un

El primer projecte és el Parc de Tecnologia Marítima de Barcelona (PTMB), un espai que concentrarà activitats d’alt valor afegit en recerca, formació, mercat empresarial i emprenedoria, que pivotarà entorn de l’enginyeria marítima i nàutica. Situat a l’àmbit de la Nova Bocana del Port, en un solar contigu al que s’havia d’utilitzar per construir l’edifici del museu Hermitage de Barcelona —un solar encara sense ús— comptarà amb una instal·lació fins ara inexistent a Barcelona, una piscina de modelització de comportaments marítims que permetrà fer simulacions de navegació i maniobra. Ocuparà un espai de 15.600 metres quadrats.

El segon projecte, és el Blue Tech Port, instal·lat al moll de Sant Bertran i liderat pel Port de Barcelona, serà un ‘hub’ dinàmic d’innovació centrat en l’economia blava que serà gestionat pel World Trade Center. Amb una primera fase en execució, acollirà empreses innovadores, corporacions, startups, institucions i organisme internacionals en una superfície construïda de 25.000 metres quadrats.

El tercer projecte serà el Barcelona Mar de Ciència (BCN MdC), ubicat al moll de la Marina del Port Olímpic, promourà la participació ciutadana en la ciència marina i impulsarà la cultura de la sostenibilitat contribuint a la sensibilització ambiental. A més de la seva voluntat divulgativa, des d’un punt urbanístic servirà per enllaçar el renovat Port Olímpic de Barcelona amb la platja del Somorrostro, un espai actualment barrat, de manera que es replicarà la permeabilitat que s’ha aconseguit amb la platja del Bogatell amb les darreres obres. Aquest equipament està impulsat pel CSIC i constarà d'espais d’exposicions, una àgora, experiències immersives… amb l’objectiu d’apropar a la ciutadania la cultura oceànica.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!